top of page

ABC-ul emoțiilor pentru tine și copilul tău

Pentru că suntem în săptămâna destinată emoțiilor, m-am gândit că ar fi util un material care să vină în ajutorul părinților care petrec acum mai mult timp împreună cu micuții lor, dat fiind contextul în care ne aflăm. Vorbim despre emoții, însă nu puțini sunt cei cărora nu le este prea ușor să vorbească despre ele, sau mai mult decât atât, să și le identifice. Și este perfect normal!

Copii fiind, nu am fost învățați despre asta, ba dimpotrivă, eram încurajați de multe ori, să nu arătăm ce simțim, “că nu e frumos, că fetițele nu au voie, că băiețeii nu au voie, că suntem la teatru” sau mai știu eu în ce loc public unde oricum nu ar fi fost potrivit să exprimăm în vreun fel ceea ce simțim. Astfel, am crescut, și mulți dintre noi am fost nevoiți să descoperim moduri de gestionare emoțională pe cont propriu. Dacă nouă adulților ne este destul de dificil să facem asta, putem să ne imaginăm cum le este micuților, care experimentează aceleași emoții însă cu “ustensile în dotare” pentru a le face față, mult mai precare decât noi, adulții.


Putem începe în a le explica micuților nostri, faptul că noi experimentăm emoții încă de la naștere, în fiecare moment al vieții simțim ceva, indiferent că este o stare de liniște, calm sau un uragan interior în care furia se dezlanțuie.


Pentru a le prezenta fiecare emoție în parte ne putem folosi de ceea ce avem prin casă: păpușele de aplicat pe mâini, sau pe degete, instrumente muzicale, fiecare sunet putând fi asociat cu o emoție, sau pur și simplu fața noastră.

O idee de activitate în acest sens este jocul “Oglinda”, în care părintele poate exprima corporal o emoție, iar copilul este încurajat să imite, exact ca și cum fiecare dintre participanți s-ar privi în oglindă. Este suficient pentru copii să cunoască cele 5 emoții principale: bucuria, tristețea, furia, frica și dezgustul. Desigur că ei, poate vor folosi în timp ce explorați, și alte emoții, însă ele pot fi asociate uneia dintre acestea. După prezentarea acestora, pentru a ajuta copilașii să identifice emoțiile, îi puteți încuraja să povestească o întamplare când s-au simțit bucuroși/ triști/ furioși/ speriați/ dezgustați.


O altă activitate care după părerea mea, poate fi facută zilnic cu copiii este “Mingiuțele emoții”. După cum îi spune numele, putem folosi câteva mingiuțe colorate, sau în lipsa lor, ele pot fi confecționate din hârtie creponată de diverse culori, sau pur și simplu hârtie colorată motolită sub forma unui guguloi similar unei mingiuțe, sau chiar puteți improviza cu alte obiecte. Fiecare culoare reprezintă o emoție, mai este nevoie de un coș, sau ceva care să reprezinte un coș. Ideea jocului este ca unul dintre particpanți să ia câte o mingiuță reprezentativă unei emoții, să povestească o întâmplare din ziua respectivă când a simțit acea emoție și apoi să o arunce la coș. Este un exercițiu de ventilare emoțională benefic atât copiilor cât și adulțior, dar care este și un moment foarte potrivit de conectare a adulților cu copiii lor.


Dragi părinți, nu vă sfiiți în a le vorbi deschis copiilor, în a le povesti emoțiile pe care voi le experimentați. Făcând asta, le oferiți încredere copiilor, le serviți drept exemplu și îi încurajați în a comunica deschis despre ceea ce simt, și cel mai important, le arătați că este în regulă să simtă și să experimenteze tot repertoriul emoțional.


Cu drag,

Loredana Răcaru

Psihoterapeut sistemic în formare

Voluntar GAMMA Health Project


Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii GAMMA Health Project!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page