top of page
logo_psi_mare.png

GAMMA Health Project este un proiect inițiat și implementat de Asociația Institutul de Cercetare și Studiul Conștiinței Cuantice – GAMMA Institute din Iași, prin care oferim sprijin psihologic gratuit populației, pentru adaptarea și gestionarea problemelor și provocărilor, în contextul pandemiei de Covid-19. Acest proiect a pornit ca un răspuns la nevoia urgentă a oamenilor de a găsi modalități prin care să facă față presiunilor actuale, de a-și menține o stare de echilibru și de a-și reconstrui viața, după trecerea stării de urgență.
Scopul proiectului GAMMA Health Project este cooperarea multidisciplinară în vederea reconstrucției societății și adaptării populației la un nou stil de viață, în care menținerea sănătății fizice, mentale, emoționale și relaționale să fie prioritară.

OBIECTIVE:

Obiectivul 1. Dezvoltarea abilităților populației românești (din România și din diaspora) de a gestiona presiunea situațiilor de urgență, de a integra noi modalități de coping (eficiente în astfel de situații și de a-și reorganiza viața după trecerea ”cutremurului” socio-psiho-economic cu care ne confruntăm.

Obiectivul 2. Creșterea capacității specialiștilor din domeniul psihologiei, psihoterapiei, consilierii și educației, de a oferi sprijin psihologic centrat pe nevoile oamenilor în situații de urgență (respectiv pandemie), astfel încât:

  • Să prevină riscul apariției depresiei, anxietății sau a altor patologii, atât pe perioada crizei, cât și după trecerea acesteia (ca și post-reacție);

  • Să-și dezvolte mecanisme de coping adaptate situației actuale, dar și stilului și contextului de viață;

  • Să-și dezvolte gândirea critică, flexibilitatea și abilitatea de luarea deciziilor, astfel încât să-și poată reconstrui viața personală, familială și profesională pe termen lung;

  • Să-și dezvolte abilități de prevenție pentru preîntâmpinarea următoarelor valuri de pandemie sau a altor situații de criză.

Toate acestea vor fi incluse într-un know-how, într-un pachet cu informații, proceduri, recomandări și tehnici de intervenție, pe care îl vom dezvolta și apoi adapta la situațiile neprevăzute care apar în societate.

Obiectivul 3. Creșterea capacității organizațiilor și instituțiilor din mediul public și privat de a oferi sprijin psihologic la nivel extins întregii populații, în situații de criză. În acest mod avem în vedere creșterea accesibilității oamenilor la servicii psihologice, dar și creșterea încrederii lor în astfel de servicii, ca fiind unele de prevenție și suport și nu neapărat de ”tratament” a unor tulburări psihice mai grave.

ACTIVITĂȚI:

A1. Suport psihologic gratuit, populației și profesioniștilor din domeniul sănătății și din alte arii profesionale, în lupta COVID-19. Această activitate va fi realizată de o echipă de 65 de voluntari (psihologi, psihoterapeuți practicanți, consilieri, coach, psihoterapeuți în formare), ce vor răspunde solicitărilor venite din partea celor care au nevoie, sub forma unor discuții (telefonice sau de videocall Whatsapp) de 20-30 de minute.

Cei care doresc să ne solicite ajutorul, pot suna la numărul de telefon 0741 093 131 (recepția Institutului) sau pot completa formularul online pe site-ul www.gammaclinic-psychology.ro, începând cu data de 22 aprilie 2020. Aceste servicii vor fi disponibile pe toată perioada stării de urgență, dar și timp de 6 luni de la finalizarea acesteia (pentru a ajuta la reconstrucție și adaptarea stilului de viață la schimbările survenite în urma confruntării cu această pandemie).

A2. Dezvoltarea unui Ghid de intervenție psihologică pentru situații de urgență, adaptat la populație românească și la contextul socio-economic și cultural, ghid ce va cuprinde o analiză a problemelor apărute și a efectelor în plan psihologic asupra populației și tehnici de intervenție pentru diferite topici (pentru persoanele care lucrează în prima linie – personal medical, personal din alte instituții implicate în lupta împotriva virusului, pentru persoanele singure, pentru persoanele vârstnice, pentru familiile cu copii  și pentru toate celelalte nișe și topici pe care le vom descoperi în practică, pe parcursul proiectului).

A3. Crearea unui parteneriat strategic între diferite instituții care oferă servicii de psihologie și educare a populației, astfel încât să avem un demers coerent, unitar în reconstrucția vieții după terminarea perioadei de criză.

Astfel, în urma derulării acestui proiect, ne dorim să:

  • Să oferim zilnic, pe perioada stării de urgență, dar și pe o perioadă de 6 luni după aceasta, sprijin psihologic, unui număr cât mai mare de persoane;

  • Să dezvoltăm o structură de asistență psihologică în caz de stare de urgență, bazată pe voluntariat, care să se prelungească și în perioada post-criză;

  • Să crească nivelul de încredere al populației în accesarea serviciilor psihologice și de prevenție în domeniul sănătății fizice, mentale, emoționale și relaționale

  • Să construim, împreună cu partenerii care vor dori să se implice în acest proiect, o platformă unitară de ajutor psihologic în situații de criză

Cei care doresc să se implice în proiect, sunt invitați să ne contacteze la:
Institutul de Psihologie GAMMA
Tel. 0741 093 131
Email. contact@gammainstitute.ro
Facebook:
Institutul de Psihologie GAMMA
Proiectul GAMMA Health Project 
Instagram:
Gamma Institute

Persoane de contact:
Diana Laura Ciubotaru - președinte AICSCC - Gamma Institute - diana.ciubotaru@gammainstitute.ro
Raluca Ferchiu - coordonator activități GAMMA Projects & Research - raluca.ferchiu@gammainstitute.ro
Alexandrina Coșleț - Secretariat AICSCC - Gamma Institute - contact@gammainstitute.ro

bottom of page