top of page

Atașamente & Relații: Tu cum te conectezi cu ceilalți?


De Magdalena Teohari

Psihoterapeut în supervizare

Un atelier dedicat adolescenților care vor să se înțeleagă pe ei înșiși și relațiile care îi formează. 
 / Person in yellow sweater and jeans shaping clay with hands. Setting is a neutral indoor space. Calm and focused atmosphere.

Ce este atașamentul?

Atașamentul se referă la o relație emoțională dintre două persoane care implică un schimb de afecțiune, grijă și intimitate.                                                                                            

Modurile în care interacționăm și ne comportăm în cadrul unor relații sunt determinate de diferite tipuri de atașament, cultivate încă din copilărie, pe baza relației dintre copil și părinte. Psihologul britanic John Bowlby este cel care a descris, conceptul de atașament, caracterizându-l ca fiind „o conexiune psihologică de durată între ființele umane”. Tot el a spus că experiențele timpurii, formate încă din copilărie, influențează semnificativ dezvoltarea și comportamentul nostru ca adulți.


Atașamentul în relațiile adulte

Cu toţii ne naştem programați genetic să căutăm afecțiune și îngrijire, iar persoanele care ni le oferă devin cele mai importante din viaţa noastră. În acest fel se formează, între bebeluş şi persoana cea mai prezentă în viaţa acestuia, o legătură emoţională puternică, bazată pe instinct, numită atașament. Nevoia de a fi aproape de cineva este atât de importantă pentru noi oamenii, încât creierul dezvoltă un întreg mecanism biologic responsabil pentru crearea şi reglarea conectării față de persoanele cu care formăm ataşamentul. Acest mecanism cuprinde emoţii şi comportamente prin care ne asigurăm de faptul că rămânem protejaţi şi în siguranţă, stând alături de cei dragi. Deși cu toţii avem această nevoie fundamentală de a dezvolta ataşament, felul în care facem acest lucru variază la fiecare dintre noi. Acest fel de a lega legături ne definește stilul de atașament.


Cele 4 tipuri de atașament

  • Stilul securizant

  • Stilul anxios

  • Stilul evitant

  •  Există și un al patrulea stil de atașament, mai puțin întâlnit, numit stil dezorganizat.


Dacă părinţii au fost atenţi, sensibili, disponibili la nevoile noastre ca şi copil, atunci vom dezvolta un ataşament securizant; dacă atenţia acordată de către părinți a avut un caracter inconsecvent atunci stilul de ataşament va fi unul anxios, iar dacă părinţii au fost distanţi, rigizi, insensibili stilul de ataşament dezvoltat va fi unul evitant. Comportamentul de ataşament îl manifestăm pe întreaga durată a vieţii noastre. Dacă în primii ani, figurile de atașament primare sunt părinții, pe masură ce înaintăm în vârstă, extindem acest comportament și către alte relaţii semnificative (partenerii de cuplu, copii).


În viaţa adultă în relaţiile de cuplu, aceste stiluri de ataşament se manifesta prin următoarele comportamente:

Ø  persoanele cu un stil securizant se simt confortabil în intimitate şi de obicei, sunt calde și iubitoare;

Ø  persoanele anxioase, sunt foarte dornice de intimitate, sunt foarte preocupate de relaţiile lor şi de cele mai multe ori îşi fac griji în legătură cu capacitatea partenerului de a le iubi la fel de mult;

Ø  persoanele evitante pun un semn egal între intimitate şi pierderea libertăţii, de aceea tind să limiteze destul de mult apropierea faţă de partener.


Recunoașterea și înțelegerea stilurilor de atașament sunt esențiale pentru dezvoltarea relațiilor sănătoase și armonioase. Acestea nu doar că ne oferă o perspectivă valoroasă asupra comportamentului nostru în cuplu, dar și asupra modului în care interacționăm cu ceilalți în diverse contexte sociale. Prin munca de introspecție și eforturi conștiente de a ne transforma stilul de atașament, putem construi fundamentul unei vieți pline de relații echilibrate și satisfăcătoare, crescând astfel calitatea generală a vieții noastre.


Este important să fim conștienți de propriile noastre tipare de atașament și să lucrăm activ pentru a le transforma. Psihoterapia, consilierea de cuplu și auto-reflecția sunt metode eficiente care pot ajuta la transformarea unui stil de atașament nesigur într-unul sigur, facilitând astfel crearea unor legături mai sănătoase și mai satisfăcătoare. Înțelegerea și acceptarea vulnerabilităților noastre și ale partenerului ne permite să construim o bază solidă pentru o relație echilibrată și fericită.


Prin intermediul acestor metode, putem să ne dezvoltăm abilități mai bune de comunicare, empatie şi înţelegere a nevoilor noastre și ale partenerului. În plus, cultivarea unui stil de ataşament securizant nu doar că îmbunătăţeşte relaţiile de cuplu, ci are un impact pozitiv şi asupra altor tipuri de relații interpersonale, inclusiv cele cu prietenii, familia şi colegii de muncă. Devenind mai conştienţi de propriile noastre tipare de ataşament şi lucrând activ pentru a le transforma, ne deschidem drumul către o viaţă mai împlinită, plină de relaţii armonioase şi satisfăcătoare.


Odată ce înțelegi care îți sunt adevăratele nevoi emoționale și cele pe care le-ai reprimat încă din copilărie, începi să te conectezi la tine și la ceilalți în mod autentic.


Acest workshop este dedicat persoanelor care vor  să se cunoască mai bine şi vor să afle ce stil de atașament au şi cum îl pot îmbunătăți. Indiferent că ești la început de drum în explorarea atașamentului sau că ai deja o înțelegere profundă a acestuia, acest workshop îți va oferi instrumentele necesare pentru a te dezvolta emoțional. Prin exerciții practice și discuții interactive, vei învăța cum să modifici tiparele de atașament nesigure.


Misiunea mea este să ajut oamenii să fie în contact cu nevoile şi cu emoțiile lor, să se respecte reciproc şi să comunice funcțional.


Te aștept şi pe tine la acest workshop.

Cu drag, Magdalena Teohari

Psihoterapeut în supervizare


Workshop de dezvoltare personală „Love Life 2.0: Mapping my System”

Atelierul va avea loc ONLINE, pe platforma ZOOM și se adresează persoanelor cu vârsta cuprinsă între  24-50 de ani. Participarea este GRATUITĂ, iar durata este de două ore. Locurile sunt limitate. Rezervă-ți locul acum!


Cum te înscrii?





Workshop-ul face parte din seria de workshop-uri ”Love Life 2.0”, derulată de Institutul de Psihologie Gamma din Iași și finanțată prin programul Erasmus+.


Mai multe detalii despre Clinic de Psihologie GAMMA: https://www.gammaclinic-psychology.ro/

Contactează-ne la adresa de mail contact@gammainstitute.ro sau la numărul de telefon +40741093131 pentru alte detalii sau întrebări.


Comments


Featured Posts
Recent Posts
1/7
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
0741 093 131  IASI

Adresa:

700722 - Iasi, Jud. Iasi, Romania
Șos. Nicolina, nr. 1, bl. 928B, sc. A, et. 1, ap. 1,
interfon 01

© 2018  Clinica Gamma de Psihologie. 

               Sanatate si optimism



 

  • w-facebook
  • White Google+ Icon

Luni -  Vineri            8:00 am - 9:00 pm
Sambata                  9:00 am - 7:00 pm
Duminica                 Inchis

bottom of page