In universul in care traim intalnim din ce in ce mai multi oameni cu stari de panica, frica, durere, tristete. Este dureros sa vedem cum suferinta se abate asupra campului nostru energetic, cum devenim din ce in ce mai suparati si uitam sa fim recunoscatori pentru tot ceea ce avem. In contextul actual de fuga, de stres, de razboi, de nemultumire, este bine sa ne intoarcem putin catre trecutul nostru: cine am fost, de unde vin, cum am ȋnceput sa merg? M-am ghidat dupa perseverenta si dorinta, m-am focusat pe prezent pentru a reuși sa pasesc. Ori de cate ori am cazut, m-am ridicat pentru a exersa si pentru a merge independent. Prima data ne este util sa gandim in prezent, unde suntem, ce facem, ce ne dorim. Dupa ce avem raspuns la acesta intrebare, cerem ajutor fie de la prietenii nostri, de la parintii nostri, de la un psihoterapeut, de la cine este disponibil si poate sa ne ajute. Este important sa cerem ajutor si sa avem cateva strategii de baza. Iata ce poti face daca te simti stresat sau ingrijorat:
1. Respira - de obicei, atunci cand esti tulburat, respiratia ta se accelereaza si devine superficiala. Aceste schimbari in respiratie vor creste stresul si te vor face sa te simti mai inconfortabil decat te simti deja. Poti contracara o astfel de suferinta cu această tehnica rapida de respiratie: Pune o mana pe abdomen si cealalta pe piept, inspira incet si numara pana la 5, concentrandu-te mai intai pe umflarea abdomenului si apoi expira incet, rostind in liniste numaratul pana la cinci, in timp ce aerul iese. Repeta pasii pentru cel putin zece respiratii.
2. Vorbeste - Oamenii sunt fiinte sociale. Cand te conectezi cu altii, probabil ca te simti mai bine. Daca te simti dezamagit, suna un prieten si discuta despre ce te deranjeaza, sau suna pe cineva doar pentru a vorbi. Indiferent de motivul pentru care va conectați, este probabil sa te ajute.
3. Accepta provocarea de a reflecta asupra unor intrebari depre tine si viata ta - Pentru a afla exact ce te deranjeaza si a lua in considerare acest lucru in raport cu imaginea de ansamblu asupra evenimentelor din viata ta, raspunde la urmatoarele intrebari: Ce ma deranjeaza? Cat de importanta va fi această suparare pentru mine intr-un an? Am vreo dovada care sa demonstreze ca gandurile mele despre eveniment sunt corecte sau incorecte? Exista un mod mai rezonabil de a privi ceea ce s-a intamplat sau se intampla?
4. Asculta muzica: Sunetul influentează mintea si corpul. Te poate deruta, te poate face sa tresari, te poate supara sau linisti. Cand te simti stresat, incearca sa asculti muzica pe care o gasesti relaxanta, indiferent daca este clasica, jazz sau chiar rock.
5. Ramai in Prezent: Aminteste-ti ca cea mai mare parte a ceea ce te supara are legatura cu trecutul sau viitorul. S-ar putea să te simti vinovat si deprimat in legatura cu evenimentele din trecut si s-ar putea sa te simti ingrijorat in legatura cu evenimentele care nu s-au intamplat inca si adesea nu se vor intampla niciodata (sau cel putin nu asa cum iti imaginezi acum). Pentru a scapa din această capcana a mintii, concentreaza-te pe ceea ce se intampla de fapt in jurul tau acum. Observa-ti respirația. Simte-ti picioarele pe pamant. Uita-te in jurul tau si observa. Nu judeca. Doar observa si respira!
După ce am reusit sa captam din nou control asupra a ceea ce suntem, ce vrem si ce ne dorim, sa ne focusam pe ce este de facut: Sa ne reconectam, sa ne linistim, sa stim sa respiram, sa ne preocupam de starea noastra de pace interioara, caci acolo unde e pace, va fi si stare de bine. In trecutul nostru, stramosii nostri, supravietuitorii lagarelor s-au impartit in trei categorii: unii au avut un scop personal, si acestia au reusit cel mai bine sa treaca peste traume si sa se dezvolte frumos, sa creeze familii sanatoase, altii au ramas toata viata vorbind despre traume traindu-le din nou si din nou, iar alții nu au trecut niciodată peste aceasta din urma, ramanand blocati in trecut. Avem liber arbitru si dupa ce iesim din starea de soc putem alege ceea ce este benefic pentru noi, in stare de prezenta.
Totul sta in alegerea noastra de a vedea lucrurile intr-un mod pozitiv si de a ne dori sa iesim din starea in care ne aflam.
Ideile din acest articol sunt concepute pentru a te ajuta cand te simti putin deprimat, stresat, ingrijorat sau suparat, dar daca starea de depresie, tristete, suparare sau ingrijorare este intensa si simti ca nu o poti controla, intotdeauna poti apela la ajutorul unui psihoterapeut sau a celor din jurul tau.
Cu drag,
Magdalena Teohari
Psihoterapeut in formare
Voluntar GAMMA Health Project by Gamma Institute
Comments