top of page

Cine duce gunoiul?

Societatea noastră evoluează lent. În mediul rural, obiceiurile și tradițiile comunitare se încăpățânează să persiste într-o ”așezare” patriarhală, rezistentă la schimbare. Nici în urban nu se văd mari schimbări, deși sunt zeci de ani de când în piața muncii sunt prezente femeile și nu în număr mic, dimpotrivă.

Din cauza educației insuficiente și lacunare, societatea a rămas împietrită oarecum în a distribui rolurile bărbaților și femeilor după aceleași criterii învechite (arhaice chiar). Oamenii folosesc în viețile lor informații și modele moștenite de la părinți și bunici și din comunitațile aparținătoare, fără să verifice dacă li se potrivesc și fără să pună la îndoială valabilitatea și utilitatea lor. Se mulțumesc să salveze aparențele ca să nu fie vorbiți de rău. Dar în spatele aparențelor se ascunde multă suferință și o mare de nefericire.


Câți dintre noi le-am întrebat vreodată pe mamele și bunicile noastre dacă au fost fericite? Robotind și muncind de dimineață până seara prin grădini sau la serviciu, îngrijind de soți și copii, cărând sacoșele, făcând curățenie și mâncare pentru toți din casă, spălând, calcând, făcând lecții, obosite peste măsură la sfârșitul zilei, fără o clipă de răgaz pentru ele, de multe ori agresate fizic de proprii soți frustrați sau alienați de dependența de alcool.


Acesta este un ”tablou” care mă întristează nespus! Dacă nu vom interveni și nu vom fi deschiși la schimbarea și dezvoltarea noastră ca ființe umane, societatea noastră se va degrada din ce în ce mai mult.

Cuplul modern nu mai poate funcționa după reguli depășite. Fiecare individ contează, este valoros și are drepturi și bineînțeles îndatoriri. Partenerii au nevoie să negocieze și să se pună de acord în cadrul relației cu ceea ce le este necesar și de folos. Se respectă și se sprijină reciproc, cresc și se dezvoltă împreună, își împart în mod echitabil îndatoririle și responsabilitațile casei lor.


În societatea modernă, timpul este o resursă limitată, din păcate. Eu personal nu sunt de acord cu programul de lucru de 8 ore. Dacă adunăm timpul irosit pentru a ajunge la locul de muncă (2 ore), plus cele 7-8 ore de somn necesare, ajungem la aproximativ 18 ore. Deci dintr-o zi rămân 6 ore pe care să le petrecem în familie, să ne asigurăm hrana, să ne achităm de treburile casnice și să ne relaxăm. Cred că e mult prea puțin, de aceea intr-un cuplu, partenerii au nevoie sa-și împartă în mod echitabil toate sarcinile. În caz contrar, când unul face prea mult și celălalt prea puțin, sigur vor apărea probleme și tensiuni.


Rolurile și regulile cuplului modern sunt mult mai flexibile. Puteți găti împreună (prilej de amuzament), faceți lecții cu schimbul (așa rămâneți informați și conectați cu universul copiilor voștri), colaborați la treburile casnice, învățați să faceți de toate, bucurați-vă împreună de pasiunile voastre și de timpul liber. Nu scrie nicăieri că bărbații sau femeile ”trebuie” să facă doar anumite treburi prin casă. Fiți flexibili și ajutați-vă între voi, veți fi mult mai împliniți și mulțumiți în relația voastră.


Învățați arta compromisului și rezolvați imediat situațiile dificile dintre voi, cu dragoste și respect, dând astfel un exemplu bun și copiilor voștri. Nu mai putem trăi ca acum 100 de ani aplicând ”corecții” cu pumnul sau cu nuiaua.


Avem nevoie să ne dezvoltăm și să creștem în interiorul nostru, conștientizând pe deplin acțiunile noastre și consecințele lor. Putem aduce schimbarea în societate doar dacă începem cu noi înșine mai întâi, îmbunătățindu-ne calitatea vieții prin cunoaștere și împlinire de sine.


Construiți ”MINISTERUL FERICIRII” in relația voastră și cu siguranță nu va mai conta cine duce gunoiul!


Cu drag,

Alina Raveica

Psihoterapeut în formare

Voluntar Gamma Health Project

Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii Gamma Health Project!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page