top of page

Poate pasiunea sa dureze in cuplurile casatorite? – partea II

Am vazut ce spun specialistii in dragoste si pasiune in partea I a articolului, dar practic, cum aducem pasiunea si mentinem pacea intr-o relatie?

Incepem cu noi insine, cautand sa cream o aura de mister, de incitare, de independenta prin activitati pe care le facem pentru a ne implini nevoile noastre personale, poate fi un masaj de relaxare, o iesire cu prietenii/prietenele, o activitate relaxanta si revigoranta pentru noi. Ne daruim noua insine timp inainte de a darui timp si energie laturii pasionale ale relatiei.




Programati-va timpul pentru pasiune. Esther Perel descrie ca e frumoasa pasiunea, dar cand ai sarcini profesionale, familie cu copii care te epuizeaza, nu iti mai vine la fel de usor sa fii spontan pentru a reaprinde pasiunea in relatie si nici nu ar trebui sa facem presiuni asupra partenerului sa fie ”mai spontan” decat e. O relatie matura are nevoie sa isi programeze timpul de relaxare si pasiune, la fel cum facem programarile cosmetice. Daca ne ingrijim periodic de corpul nostru, la fel ar trebui sa facem si cu relatia noastra.


Constientizati diferentele de gen in comunicarea sexuala. Barbatii au nevoie de sex si pasiune ca sa se simta conectati, femeile invers, au nevoie de conectare prin comunicare pentru a face sex. Avem nevoie sa facem compromisuri de ambele parti pentru a crea o aura de mister si a creste pasiunea in cuplu. Sa tinem cont ca o conectare profunda prin comunicare si auto-dezvaluire, aduce intimitate si familiaritate, dar ne indeparteaza de pasiune si risc.


Recunoaste că nu știi totul despre celălalt in materie de preferinte sexuale. Un soț și o soție pot fi căsătoriți mulți ani, fără să-și spună vreodată unii altora ceea ce consideră cel mai interesant în pat pentru ca multe persoane sunt jenate de nevoile lor sexuale. De multe ori se crede ca dezvaluirea unei dorinte intime ar putea afecta conexiunea emotionala ingrijita indelung de parteneri, dar de fapt e chiar invers.


Explorati-va reciproc fanteziile prin scrierea intr-un biletel ce v-ar incita, faceti schimb de biletele dimineata, iar seara dupa terminarea sarcinilor casnice, discutati propunerile descrise in biletele. Tensiunea acumulata datorita dezvaluirii va crea pasiune seara.


Apelati la materiale care incita. Daca va vine greu sa va ganditi la preferinte, puteti lectura in paralel cartile lui Nancy Friday „Fantasmele erotice ale barbatilor” si „Fantasmele erotice ale femeilor”, vizionati impreuna filme erotice, pasionale.


Transformati pasiunea si a sexul intr-un joc. Rugați-vă partenerul să vă spună trei dintre fanteziile sale. Dupa ce fiecare isi exprima propriile fantezii, negociati pe care sa o puneti in practica in momentul respectiv. Negocierea creează tensiune romantică. Să fii jucăuș va fi un moment bun. Ca alternativă, puteți spune pur și simplu, „știu că nu mi-ai spus tot ce iti place în pat, chiar dacă am fost împreună de ani buni".


Luati o pauza de la viata reala. Monotonia este dușmanul pasiunii. Spune-i să te întâlnească la un restaurant pentru o întâlnire. Imbraca-te diferit, asa cum ai fi facut-o la inceput. Un stil diferit de îmbrăcăminte sau o coafură diferită sau chiar un tatuaj mic pe gleznă ar putea declanșa noi sentimente în el. A fi „diferit” pentru el în pat nu înseamnă că nu te va iubi pentru tot ceea ce ai fost întotdeauna în afara dormitorului.


Emotiile obisnuite pot fi interpretate ca fiind atractie sexuala. Exista un studiu (Dutton&Aron, 1974) care descrie ca o persoana care resimte frica in conditii normale (traversarea unui pod aflat la mare inaltime), in acceasi conditie de traversare a unui pod aflat la mare inaltime descrie ca simte atractie sexuala atunci cand exista si stimulul cu o posibila interactiune cu o persoana de sex opus atractiva, asadar noi putem recadra semnificatia activarii fiziologice printr-o emotie de frica, furie sau de ce nu de excitare sexuala. Deci data viitoare cand va infuriati, va spuneti ca e de fapt excitare sexuala si cred ca ziua se va transforma pentru voi.


Cu drag si din pasiune,

Simona Bordeanu

Psihoterapeut sistemic in formare

Voluntar Gamma Health Project


Bibliografie:

„Inteligenta erotica”, Esther Perel, editura ASCR, 2015

„Stilurile de atasament” de Amir Levine, Rachele Heller

https://www.goodhousekeeping.com/life/relationships/advice/a16206/making-lust-last-0207/

https://en.wikipedia.org/wiki/Misattribution_of_arousal

Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii Gamma Health Project!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page