top of page

Ziua Voluntarului Gamma: Cartea iubirii

După multe încercări de a înțelege iubirea, am ajuns să văd iubirea ca pe o carte pe care dacă vrei să o descoperi, pe care dacă vrei sa o înțelegi și să o „guști” nu este suficient doar să-i privești și să-i citești coperta, ci este necesar să fii curios, să-ți dorești să cunoști și conținutul ei.


Așa este și cu iubirea. Dacă ar fi să-i dăm o notă iubirii doar după copertă, am spune că, da, este frumoasă, mă face să mă simt bine, mă face să visez și să vibrez de fericire, mă atrage sau, de cealaltă parte, nu-mi place, ceva nu mă face să o iubesc, etc. Dar, dacă ar fi să creionăm iubirea după conținut, ne-am da seama că așa cum scriem o carte, așa ne putem scrie si propria carte, poveste despre iubire. Ne-am da seama că, conținutul este nevoia de implicare, este nevoia de a dedica timp iubirii, este nevoia de susținere; este nevoie de mult mai mult pentru a creiona o iubire de calitate, o iubire care să te facă să oferi din preaplinul tău și a celui de lângă tine.


Fraze precum: ”După căsătorie nu știu ce s-a intamplat, dar ceva s-a schimbat", "Am făcut tot ce am putut", "Ea/El nu mai este ca inainte", "M-am săturat să încerc doar eu să salvez relația /căsnicia", "Oare există iubire?", "Toate femeile se schimbă după căsătorie….", Acestea și alte multe alte fraze transmit de fapt că oamenii au nevoie de afecțiune, au nevoie ca rezervorul afectiv, rezervorul sufletului lor să fie umplut cu iubire.


Nevoia de iubire, nevoia de a umple mereu rezorvorul sufletului nu este prezentă doar în copilărie, această nevoie ne însoțeste pe toți mereu și mereu, ne insoțeste până când devenim adulți și ne căsătorim.


Starea de indrăgostire satiface doar de moment această nevoie, dar nu este suficient, pentru că, după ce această stare de îndrăgostire în care el/ea este văzut ca fiind „barbatul/femeia ideală, în care ei se înțeleg de minune, în care nevoile lor sunt la comun, în care el/ea dispune de timp pentru a-i satisface aceste nevoi, în care timpul înseamnă împreună, în care relația lor este acel roz de poveste, după ce toate aceste momente din roz încep să-și schimbe din culoare și din intensitate, nevoia de iubire iese din nou la suprafață prin fraze precum: ”Iubirea noastră s-a stins”, ”Eram atat de îndrăgosstiți, iar acum nu mai suntem”, ”Nu ne mai satisfacem unul celuilalt nevoile”, ”Ea/EL nu are grijă de mine”, ”Am făcut tot ca să fie ca la început, dar nimic nu funcționează”, ”Timpul pe care îl petrecem împreună este din ce în ce mai puțin”, ”Imi doresc să fie iar ca la început”.


Toate cuvintele care caracterizează în mod tradițional relațiile noastre vorbesc despre obligații, despre compromisuri, despre reguli, despre cum tu trebuie să…, sau poate tu nu trebuie să..., despre cum trebuie să faci ceva care poate pe tine nu te face fericit, despre cum el sau ea este vinovat pentru că relația s-a terminat. Dacă este să privim profund în adâncul ființei noastre, ne dăm seama că acest tradițional „trebuie” vine din faptul că rezervorul sufletului este gol, iar el are nevoie de iubire in toate formele ei.


În cartea mea despre iubire aleg să scriu că:

  • iubirea este un sentiment care nu implică obligații, nu suntem obligați să dăruim mai mult decât simțim, nu suntem obligați să stăm într-o relație/căsnicie dacă ea nu ne mai aduce fericire și liniste;

  • iubirea are nevoie de o dublă încredere, o dată vorbim despre încrederea în noi (aleg să cred în mine, în relația pe care eu mi-o construiesc cu cel/cea de lângă mine) și aleg să cred în cel de lângă mine;

  • iubirea înseamnă libertate, fiecare este liber să iubească diferit, cu propriul sens, fiecare este liber să-și construiască relații de prietenie, fiecare este liber să-și spună deschis care îi sunt limitele, fiecare este liber să fie el însuși, fiecare este liber să-și acorde timpul necesar pentru nevoile individuale, fiecare este liber să fie autentic și să-și exprime deschis dorințele;

  • iubirea adevărată este atunci când partenerul/a te încurajează să-ți urmezi visurile;

  • iubirea adevărată înseamnă să ne dăruim reciproc atenție, afecțiune, împlinire sexuală, să evoluăm și să creștem împreună pe toate planurile;

  • căsnicia este un loc în care ambii parteneri se simt bine, se simt în siguranță, se simt iubiți, se simt acceptați și admirați;

  • iubirea înseamnă cooperare și colaborare;

  • relația înseamnă etape și etape, din care, cu siguranță avem ceva de învățat;

  • iubirea este un act de creație, la noi este puterea de a crea un cadru „safe” din care să facem parte;

  • iubirea nu este perfectă, partenerul/a perfect nu există, dar, iubirea frumoasă și sănătoasă, da;

  • iubirea înseamnă timp petrecut împreună, dar și timp individual;

  • iubirea înseamnă muncă în echipă, muncim împreună pentru binele relației/căsniciei noastre;

  • iubirea nu este doar un drum drept, uneori este nevoie și de serpentine pentru a învăța să ajungem împreună să construim o bază solidă a relației;

  • iubirea înseamnă împreună, doar atât cât suntem bine în relație.

Cred că ne putem bucura de viață, de relație, de căsnicie, de cel de lângă noi, atunci când înțelegem că este nevoie să îmbrățișăm autenticitatea și asumarea propriului drum în viață, atunci când învățăm să renunțăm să mai pretindem că eu sunt perfect/ă, iar cel/cea de lângă mine nu, când înțelegem că este important să trăim așa cum simțim noi cu adevărat.


Cred că este nevoie de noi pentru a ne trăi viața așa cum ne dorim, noi alegem cum să ne constuim realitatea care de multe ori nu este cea pe care o vedem în filme sau o citim in basme. Este nevoie ca noi să deținem iubirea care să izvorască din interiorul nostru, este nevoie să intrăm în contact cu ea, este nevoie să ne iubim în primul rând pe noi, astfel putem oferi și celui/celei de lângă noi din preaplinul nostru.


Cu iubire și recunoștință,

Alexandra Oancea

Psihoterapeut de familie și cuplu în formare

Voluntar Gamma Healt Project


Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii Gamma Health Project!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page