top of page

Despre căsătorie - Sforăiciul și Ciufulita îmbufnată


„Fiți împreună, dar nu foarte aproape,

Căci stâlpii templului stau la depărtare unii față de alții,

Iară stejarul si chiparosul nu cresc unul în umbra celuilalt.”

Kahlil Gibran

Acest fragment din poemul „Despre căsătorie” al scriitorului Kahlil Gibran suprinde o condiție esențială a unei relații fericite, stabile și de lungă durată: individualitatea partenerilor – oamenii sunt DIFERIȚI.


Suntem făcuți să iubim și să fim iubiți, de aceea ființele umane se unesc una cu cealaltă formând prin uniunea lor un nou sistem în interiorul căruia își împlinesc nevoile și dorințele reciproc. Fiecare partener este unic, diferit de celălalt, dar este bine să aprecieze ce îi este specific și ce îl deosebește de ceilalți oameni. Asta înseamnă că se iubește și se acceptă pe sine așa cum este reușind astfel să iubească și pe altcineva. Sună cunoscut, nu? Până aici totu-i frumos, dar nu este chiar atât de simplu mereu.


Să ținem cont de faptul că fiecare vine dintr-o familie de origine diferită de a celuilalt, iar modelul de viață va fi căsnicia părinților (cu bune și rele), cu idei preconcepute despre cum „ar trebui” să fie căsnicia, prejudecăți poate, credințe raționale sau nu și tot felul de influențe din viața lui de până atunci. Aceste moduri diferite aduse împreună cu siguranță vor genera scântei la un moment dat. Cei doi parteneri vor avea de discutat, de negociat propriul lor sistem și mod de viață cu sarcini, îndatoriri, reguli, cu listele de nevoi și dorințe, cu toate aspectele ce țin de viața împreună.


De obicei, după ce fluturașii din stomac își iau zborul (da, da, se întâmplă și asta!), partenerii se trezesc cu „Sforăiciul” sau „Ciufulita Îmbufnată” și parcă nu mai e totul așa de roz. Acesta e un moment important în care cei doi își dau seama (sau nu, din păcate!) că iubirea nu a zburat odată cu fluturașii, ci doar a început construcția ei. Vor avea de învățat limbajul de iubire al partenerului și cel propriu. Vor deveni conștienți de propriile nevoi și vor colabora la împlinirea lor, vor beneficia RECIPROC de respect, afecțiune, onestitate, atingeri fizice, sex, siguranță, încredere, sprijin, iubire necondiționată, intimitate, egalitate, apreciere, împlinire, distracție, etc.


Pentru a cunoaște toate aceste lucruri este esențial să comunice, să asculte, să discute direct cu înțelegere, cu empatie. Partenerul vostru nu e Nostradamus sau ghicitoare în stele, deci nu poate ghici la ce vă gândiți sau ce anume vă doriți. O droaie de necazuri apar din interpretările greșite pe care le facem în relație. Nu vă pripiți să trageți concluzii și nu judecați. Mai degrabă asigurați-vă că ați înțeles corect, exprimați-vă direct, logic și emoțional deopotrivă. Comunicați felul în care vă simțiți. Emoțiile reprimate nu fac bine nimănui.


O relație bună este o relație muncită, în care s-a investit mult și în mod egal. Printre beneficiile unei relații fericite și stabile se numără creșterea speranței de viață (se adaugă de la cinci ani în sus). Peste ani se va spune și despre voi „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” și chiar dacă viața nu decurge ca un basm, voi o puteți transforma într-o poveste frumoasă pe care sa o spuneți cu drag celor mai tineri.


„Sforăiciul” și „Ciufulita Îmbufnată” vor fi tot împreună bucurându-se de fiecare zi, privind fiecare cu duioșie omul drag care i-a fost întotdeauna alături.


Cu drag,

Alina Raveica Psihoterapeut în formare Voluntar Gamma Health Project


Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii Gamma Health Project!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page