top of page

Psihoterapia chiar functioneaza?

Esti intr-un proces de psihoterapie sau simti nevoia sa lucrezi la dezvoltarea ta personala si la starea ta de bine? Iata cateva semne prin care iti poti da seama daca psihoterapia chiar functioneaza!


De cele mai multe ori, atunci cand te adresezi unui psihoterapeut, doresti o schimbare in modul in care decurge viata ta, relatiile tale, modul in care te simti si, in special, modul de a reactiona sau de a te adapta situatiilor dificile care apar pe parcursul vietii.


Dar dincolo de aceste schimbari comportamentale, psihoterapia este un proces de schimbare mult mai profund, in interior, o schimbare a perceptiei asupra realitatii si a propriei vieti. De aceea, e o schimbare care cere timp, rabdare si, mai ales, blandete fata de noi insine. E un proces de invatare in care psihoterapeutul este doar un ghid, el are cunostinte, abilitati, instrumente pe care le foloseste cu scopul de a te ajuta sa ajungi la "destinatia" dorita. Iar daca nu stii exact unde vrei sa ajungi, e cel cu care "sapi" in adancimi pentru a gasi acele obiective pentru care sa te simti suficient de motivat incat sa lucrezi cu tine si sa iesi din zona de confort.

Acest proces de schimbare s-ar putea sa nu apara in ritmul pe care il preconizezi la inceput sau pe care il astepti si, de cele mai multe ori, se petrece la un nivel mai profund, care nu e neaparat foarte usor de tradus in schimbari si comportamente imediat observabile.


De aceea, poate ca este mai usor sa stii ce inseamna de fapt aparitia schimbarii si cum iti poti da seama ca schimbarea de perceptie deja a aparut in viata ta. Iata cateva semne/indicii dupa care iti poti da seama ca deja te afli in procesul de schimbare si chiar functioneaza!

  • din ce in ce mai des, iti pui intrebari despre tine si "te observi" gandind, simtind, actionand, dar fara a te critica sau a te simti vinovat, ci cu scopul de a te autocorecta cu blandete

  • "destinatia" nu mai pare atat de indepartata sau dificil de atins, iar conceptul de "fericire" se traduce intr-un mod diferit, punand accentul mai mult pe tine decat pe ceea ce fac ceilalti

  • incepi sa actionezi si nu doar sa reactionezi, iar evenimentele nu doar "ti se intampla", ci tu ai o mare contributie la aparitia lor, indiferent daca e vorba de evenimente/intamplari/situatii cu conotatie pozitiva sau negativa

  • unele persoane din jurul tau iti spun ca te-ai schimbat, sau ca nu te mai recunosc, ca parca nu mai esti tu... incepi sa iti pui intrebari legate de persoanele cu care vrei sa te inconjori si cu care vrei sa-ti petreci timpul

  • privesti dificultatile ca pe oportunitati sau ocazii de invatare, de experimentare si incerci sa gasesti sensul pentru care ele au aparut in viata ta.

Daca te recunosti in aceste semne, continua sa te bucuri de experienta, iar daca esti curios sa vezi cum se simte schimbarea, te astept sa incepem o calatorie magnifica impreuna!


Cu drag,

Psihoterapeut Raluca Ferchiu

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page