top of page

Vrei sa fii mai creativ? Afla cum te pot ajuta plimbarile in spatiile verzi


Daca ti-as povesti despre o modalitate atat de simpla si la indemana oricui, care sa te reincarce, prin care sa-ti eliberezi creierul de stress cu efecte asupra creativitatii si calitatii muncii tale, ai folosi-o? Poate necesita doar 20 de minute si nu este nevoie de cine stie ce deprinderi evoluate in sensul ca e accesibila pentru oricine si e absolut gratuita. Exercitiul consta in a-ti pune un picior in fata celuilalt si de a merge. E doar ideea de a merge si de a face acest lucru regulat, pentru ca in timp, vei observa efecte asupra creierului si a starii de bine a intregii fiinte. Multi dintre noi nu constientizam ca locul unde mergem are o mare insemnatate, avem libertatea de a ne conecta cu el si de a ne manifesta puterea de a creea, astfel devenind un laborator de materializare a gandurilor. Ceea ce ar trebui sa ne intereseze este locul in care mergem. Cercetatorii au observat ca mersul pe jos in iarba sau intr-un mediu cu mult verde activeaza puterea de creatie si se pare ca al nostru creier are o culoare preferata - verdele. Un experiment realizat de Universitatea Standford a observat ce se intampla cu creierul nostru pe o perioada de 99 de minute de mers pe jos, intr-un mediu urban versus rural. S-a constatat ca un mers simplu, in natura, pe iarba, printre copaci si cantec de pasari, reduce ruminatia, gandurile obsesive si negative legate de anumite aspecte din viata persoanei. S-a obsevat ca exista o reducere a activitatii in cortexul prefrontal si o imbunatatire a dispozitiei, modificari care nu s-au observant la cei care au facut plimbarea in mediul urban.

Mersul cu scopul de a inova si creea. Pentru a ne activa creativitatea avem nevoie sa ne mentinem creierul sanatos prin hrana adecvata, prin somn suficient si exercitiu fizic. Pe langa acestea, mai avem o cheie ce se regaseste in trecutul nostru. Da, a merge pe jos este o activitate inscrisa in genele noastre, deoarece acest lucru il faceau si stramosii nostri - mergeau foarte mult pe jos si pe distante foarte mari. Astazi, fiind expusi la din ce in ce mai multi stimuli care presupun un bombardament de tehnologie ne priveaza de ceea ce este specific noua, si anume contactul si conexiunea cu natura. Asa ca mergi intr-un loc familiar, respira constient, fii in natura pentru sanatatea creierului tau. Verdele este o parte esentiala a unei vieti in armonie si activeaza ganduri de creatie. S-a mai constatat ca o persoana aflata in situatia de efort intelectul si care este expusa la un mediu cu mult verde se detensioneaza si isi reface fortele. Alte cercetari au facut referire la diferentele existente intre mersul de rutina, mersul cu un mijloc de transport si mersul in natura. S-a observat ca mersul in natura are efecte asupra sanatatii corpului, dar nu numai, ci si asupra activarii acelei parti din creier care stocheaza gandurile de creatie. Creierul nostru se elibereaza de acel efort pe care il face in indeplinirea unei sarcini, unde este nevoit sa analizeze si interpreteze foarte multi stimuli, inclusiv unii nerelevanti pentru propria stare de bine. Mersul pe jos poate relaxa mintea, astfel incat unele amintiri stocate sub forma de ganduri sau solutii pot aparea la suprafata ca niste informatii si idei unice de creatie.

In concluzie, mersul pe jos este vazut ca o oportunitate de a relaxa mintea, dar si de a constientiza insight-urile de creatie si descoperire, pe care ar fi bine sa le notezi apoi intr-un jurnal de dezvoltare personala. Si daca vrei sa accezi la puterea ta de a fi creator intr-o lume moderna, fa cativa pasi in timp si afla pe propria piele beneficiile unei plimbari intr-un spatiu verde.


Cu drag, Marcela Todericiu Psihoterapeut in formare Scoala Sistemica de Formare by Gamma Institute

Articol tradus si adaptat din Psychology Today - “Want to be more creative? Walk like a caveman” https://www.psychologytoday.com/intl/blog/about-thinking/201807/want-be-more-creative-walk-caveman

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page