top of page

Ce este terapia prin dans?



In limbaj comun, terapia prin dans urmareste exprimarea sinelui prin miscare, in care are loc conectarea mintii cu corpul.

Miscarea are efect asupra corpului si mintii, include beneficii emotionale si mentale, in sensul ca aceleasi endorfine care te fac sa te simti bine atunci cand te misti, te pot ajuta sa te concentrezi si sa dormi mai bine, sa ai mai multă energie, sa fii mult mai flexibil si adaptabil provocarilor din viata. Miscarea in mod regulat este o investitie pentru minte, corp si suflet.

Terapia prin dans sau terapia prin miscare are ca scop intelegerea miscarii din punct de vedere psihoterapeutic, ce sprijina dezvoltarea intelectuala, exprimarea emotiilor si a functiilor motorii ale corpului. Inclusa in categoria terapiilor de expresie, terapia prin dans pune accent pe relatia intre miscare si emotie.

In terapia prin dans numita si psihoterapia miscarii este important de stiut ca exista un setting terapeutic. Sedintele de terapie sunt focusate pe comportamente de miscare. Terapeutul va folosi miscarea pentru a ajuta clientul sa experimenteze integrarea din punct de vedere emotional, cognitiv, fizic si social. Beneficiile includ reducerea stresului si un management al dispozitiei, acceptarea imaginii corpului si imbunatatirea stimei de sine. Ideea de baza ca miscarea si emotia sunt interconectate, ajuta la imbunatatirea deprinderilor de comunicare cu scopul dezvoltarii de relatii durabile. Prin miscare se pot exprima aspecte ale personalitatii pe care un terapeut poate sa urmareasca o conectare profunda ale acestora in terapia de recuperare.

Miscarea in terapia de dans este mai mult decât un exercitiu. Actiunile, fluiditatea si miscarea sunt interpretate mai mult ca un limbaj. Oamenii care utilizează terapia prin dans, de exemplu care se afla intr-un tratament de management al anxietatii, percep miscarea ca un mijloc de a comunica sentimente constiente si inconstiente. Terapeutul raspunde miscarilor interpretate in limbajul corpului: comportamente nonverbale si expresii emotionale pentru a a dezvolta interventii care se adreseaza unor nevoi specifice ale clientului.

Exemple de interventii:

- Privirea in oglinda se refera la imitarea miscarilor persoanei in acelas timp cu aceasta cu scopul de a arata empatie si a valida ceea ce persoana simte.

- Metafora miscarii are ca scop de a ajuta o persoana sa faca fata unei provocari terapeutice. De exemplu un terapeut poate da unui client aflat în tratament un steag alb pentru a-l ajuta sa-si exprime emotia care apare in actul predarii.

Deprinderi importante ce pot fi achizitionate in timpul terapiei prin dans:

- Inveti cum sa dezvolti dar si sa ai incredere in abilitatea de a fi prezent in mod empatic

- Sa fii capabil sa raspunzi autentic si sincer

- Inveti cum sa transpui insighturile in miscari care pot fi utilizate in recuperare

Terapia prin dans este ca o poveste in care vorbesti cu al tau corp, in mod diferit de cum o faci cu mintea ta.

Te invitam sa-ti construiesti propria poveste a dezvoltarii tale personale, la Gamma Institute, in cadrul proiectului "Love Life and Dance: Expressive therapies for empowering youth".


Inscrieri la workshopurile GRATUITE de dans-terapie:

https://goo.gl/forms/uuDSKQeUd9MqD1mn1



Cu drag,

Echipa de psihoterapeuti Gamma Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page