top of page

Cum iti poti ajuta copilul sa depaseasca frica



Frica este o emotie normala, care ne ajuta in situatii de pericol, in sensul ca ne motiveaza/ne indeamna sa actionam pentru a ne mentine in siguranta.

Dar ce se intampla atunci cand frica devine o emotie obisnuita chiar si atunci cand nu ne aflam in fata unui pericol?

Ea incepe sa ne acapareze intreaga fiinta si preia controlul actiunilor noastre. Iar acest aspect, al generalizarii fricii incepe sa se construiasca inca din copilarie.


Iata cateva sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa-si depaseasca frica:


- Daca copilul tau are tendinta puternica de a deveni inspaimantat de caini, intuneric, zgomote puternice sau altceva, poti incerca sa nu-l expui la situatii extrem de infricosatoare, dar nici sa nu eviti de tot aceste situatii.


- Este de preferat ca in cazul in care copilul tau se supara usor sa fie tinut departe de adultii sau copiii mai mari care sunt excesiv de inspaimantatori pentru el.


- Daca tu ca si parinte esti impregnat cu multe frici intense, este de preferat sa eviti autodezvaluirea acestor frici cat esti cu copilul tau. De asemenea, lucreaza la rezolvarea lor!


- Copiii care sunt inspaimantati de evenimente externe pot fi dezvatati de aceste frici (prin repetitie si explicatii rationale), daca persoanele care il cresc ii vor convinge intr-o maniera rabdatoare, calda si suportiva.


- Blamarea copilului sau ironizarea lui pentru stilul sau temator nu il vor ajuta, ci ii vor face mai mult rau decat bine. Ar fi mai bine sa i se arate copilului ca nu intotdeauna frica sa are o baza si in acelasi timp cu totii traim frici nejustificate si e ok sa discutam despre asta cu persoanele apropiate.


- Poate ar fi util sa-l faci pe copilul tau sa raspunda la fricile lui si ale altora prin intermediul umorului, daca acest lucru este directionat spre panica lui si nu spre valoarea personala.


- In abordarea fricii unui copil calmul este principala prerechizita pentru a-l ajuta sa-si depaseasca problema.


- Nu te lasa inselat de evitarile ingenioase ale copilului in a-si recunoaste fricile. Daca un copil pretinde ca nu este in mod particular speriat de nimic, ci doar dezagreeaza unele lucruri, intreaba-te daca nu cumva foloseste aceasta metoda ca un mecanism de aparare pentru a nu confrunta in mod direct frica.


Articol inspirat din cartea " Terapia Rational Emotiva Si Comportamentala In Tulburarile Copilului Si Adolescentului"- Albert Ellis, Michael E. Bernard



Cu drag,

Echipa de psihoterapeuti Gamma Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie/raluca-ferchiu

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page