top of page

Ce inseamna de fapt Mindfullness?

Mindfulness este capacitatea de a trăi în prezent și de a nu fi prins în trecut sau viitor. Mindfullness-ul este despre concentrarea atentiei dar include și compasiune, acceptare și non-judecata asupra ta sau asupra celorlalți. Pe parcursul unei zile, mintea noastră lucrează neîncetat, în mod automat sărind de la un gând la altul, parca ar fi o maimuță care sare dintr-un copac in altul. Imaginati-va ca aveti o lucrare de terminat si va spuneti: „Trebuie neaparat sa termin eseul ala! Un alt gând va spune: oricum nu voi face bine. De ce să mă mai deranjez?” In situatii de acest gen, putem sa apelăm la meditația mindfullness ca un mod de a ne pregăti atenția intr-un mod blând și non-judicativ. Se creează acea stare mentală în care poti alege cum sa răspunzi evenimentelor și să nu reactionezi automat.

Putem alege ce gânduri sa credem, să devenim mai putin reactivi la emoțiile noastre și asta inseamna ca suntem mai putin distrati si mai angajați în lucrurile de valoare și in viața noastra. Din punctul de vedere a cercetătorilor din domeniul neurostiintelor, meditația mindfullness exersează mușchi în creierul nostru astfel incat acesta capătă o nouă caracteristica, aceea de neuroplasticitate, adica se creează conexiuni nervoase noi și creierul nostru se schimbă. Putem sa lucram, studiem mai bine, trăim stări de bine, toate acestea printr-un antrenament mental continuu. A fi mindful inseamna „sa fii aici si acum", să fii atent la ceea ce petrece în jurul tău, să fii constient de experiențele pe care le trăiești intr-o zi.

Asa ca iti propun un exercitiu: Timp de 5 min pe zi, lasa gandurile automate negative sa se deruleze in mintea ta fara sa le raspunzi si fara sa intri in jocul lor, asta ajuta creierul sa se focuseze pe un singur lucru – acela care raspunde obiectivului zilei tale; vei fi conștient de gânduri, emotii și ceea ce se petrece în jurul tău


Iata si un filmulet care explica intr-un mod foarte clar ce este de fapt Mindfulness:



Cu drag, Psihoterapeut in formare Marcela Todericiu Gamma Institute https://www.gamma-conference.com/events/wps-dreamer

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page