top of page

Capcana abandonului sau…de ce mi-e teama ca ceilalti ma vor parasi?

Capcanele mentale sunt niste tipare sau moduri de a gandi, care se formeaza de obicei in copilarie, in urma unor experiente care ne-au ranit intr-un fel sau altul. Si chiar daca nu mai traim acea experienta in prezent, mintea continua sa fie prinsa in ganduri insotite de temeri, ca cele de a fi abandonati, criticati, hiperprotejati, abuzati sau exclusi. De aceea, de multe ori pe parcursul vietii continuam sa cream situatii in care suntem tratati prost, ignorati, umiliti sau controlati si in care nu reusim sa ne indeplinim cele mai importante obiective. In momentul in care identificam capcanele in care mintea noastra este prinsa, putem lucra la destructurarea programului care ne saboteaza viata.

Una dintre cele mai rezistente capcane mentale este cea a abandonului, care este reprezentata de sentimentul ca oamenii pe care ii iubim ne vor parasi si vom ramane izolati emotional pentru totdeauna.

Cum identifici daca mintea ta este prinsa in aceasta capcana? Iata cateva semne:

  • Te ingrijorezi des ca persoanele pe care le iubesti vor pati ceva rau, vor muri sau te vor parasi

  • Simti ca nu ai nici o baza stabila de sprijin in ceilalti oameni, pe care sa poti conta la nevoie

  • Te indragostesti sau te legi emotional de persoane care nu iti pot fi alaturi in mod constant

  • Te panichezi atunci cand partenerul sau o persoana la care tii, se retrage

  • Simti ca cei apropiati sunt imprevizibili si in orice moment pot disparea din viata ta

  • Simti ca ai nevoie de ceilalti intr-o masura prea mare

  • Ti-e teama ca vei ramane singur(a).

Daca te-ai regasit in mai multe dintre aceste afirmatii, inseamna ca mintea ta este prinsa in capcana abandonului, dar si faptul ca, odata ce ai ajuns in punctul in care constientizezi acest lucru, esti pregatit sa incepi sa pui la indoiala veridicitatea acestor ganduri.

Asa ca intreaba-te in fiecare zi care a fost gandul sabotor care te-a impiedicat sa-ti atingi obiectivele si daca acest gand este justificabil in prezent sau este un gand automat construit pe baza unor experiente trecute. Iar daca vrei sa inveti cum sa inlocuiesti aceste ganduri sabotoare cu unele noi, care sa fie de partea ta, te astept sa facem aceasta calatorie impreuna.

Cu drag,

Psihoterapeut Raluca Ferchiu Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute https://www.gamma-conference.com/blog/free-mind-1-capcana-abandonului

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page