Să recapitulăm: Emoțiile și echilibrul emoțional
Ce sunt emoțiile?
Sunt stări psihologice complexe, care sunt simțite ca schimbări fizice și fiziologice și care ne influențează gândirea și comportamentul. Fiecare le experimentează în felul său propriu, ca răspuns la evenimente interne sau externe ca de ex.: amintiri, senzații fizice, corporale, boală, relații, alte persoane, fenomene naturale, etc. Emoțiile noastre reprezintă o adevarată forță, care ne influențează în mare masură calitatea vieții. Capacitatea de a ne înfrunta emoțiile cu onestitate și de a le trăi cu adevărat este esențială pentru a avea o viață împlinită. Iar capacitatea de a ne alege reacțiile față de emoțiile trăite și de a lua decizii care să favorizeze crearea unor emoții sănătoase în viitor este cheia unei vieți eficiente. Da. Emoțiile ne pot ajuta să luăm decizii. În funcție de emoțiile pe care le simțim putem lua decizii diferite. Deciziile luate ghidați de emoțiile pozitive ne ajută să prosperăm, iar cele luate pe fondul emoțiilor negative pot avea efect devastator asupra noastră.
Emoțiile de bază universale pentru ființele umane sunt: fericire, tristețe, furie, teamă, surprindere, dezgust.
Fericirea este o stare de bine, care apare atunci când se întamplă ceva ce ne dorim, ceva care ne face să ne simțim bine, când ne atingem scopul, ori ceva din viața noastră ne împlinește. Se manifestă prin senzații de expansiune în corp, energizare, furnicături pe piele.
Tristețea (nu este depresie!!), este o emoție care apare atunci când trecem printr-un eveniment cu impact traumatizant asupra noastră, pierdere în general (pierderea unei persoane dragi, a unei relații, a stării de sănătate, a serviciului), când suntem nedreptățiți, suntem răniți, dezamăgiți sau suferim un eșec. În acele momente simțim dureri în piept, gol interior, lipsă de energie, sentimentul că ,,ceva te apasă”.
Furia este o emoție, de cele mai multe ori, cea mai vizibilă dintre toate, declanșată în mod obișnuit de o rană emoțională. Ea este de obicei experimentată ca un sentiment neplăcut care apare atunci când credem că suntem răniți, maltratați, atacați în opiniile și credințele noastre de bază sau când ne confruntăm cu obstacole care ne împiedică să ne atingem obiectivele personale. Variază în intensitate, de la iritație ușoară până la o stare nervoasă intensă. Este însoțită de schimbări fiziologice și biologice, când te enervezi, ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc, la fel și nivelurile hormonilor energetici și adrenalina.
Teama /frica (nu este anxietate!!) este o emoție care apare ca răspuns la o amenințare ce ne pune în pericol viața și integritatea fizică, și care pune în acțiune sistemul ,,luptă sau fugi”. Creierul vrea să te îndepărteze de zona de pericol, menținându-te în zonă sigură. Când apare această emoție, corpul începe să tremure, inima să bată rapid, gura se usucă, pupilele se dilată, palmele sunt reci și umede. Oricât de paradoxal ar părea, frica este esențială vieții!! Fără ea, am muri. Frica în sine nu este atât de gravă, pe cât percepția noastră la frică, că nu mai deținem controlul, că este mai mare, mai imensă decat noi.
Surpriza este o emoție care apare și dispare brusc. Este răspunsul la un eveniment la care nu ne așteptam în acel moment. Poate avea o valență pozitivă (ex: vezi pe cineva drag) sau negativă (ex: cineva te sperie), nu durează mai mult de câteva secunde și are ca urmare apariția altei emoții (ex. bucurie când vezi pe cineva drag sau teamă când cineva te sperie). Ca și manifestări, pot apărea tresăriri, gol în stomac, bătai rapide ale inimii, respirația se poate opri pentru un timp scurt.
Dezgustul este o emoție care apare atunci când avem de-a face cu lucruri care nu ne plac, le considerăm oribile, respingătoare, revoltătoare și implică unul sau mai multe simțuri. Se manifestă prin greață, tuse până la vărsături, dureri de stomac.
Toți avem probleme emoționale mai mari sau mai mici... La urma urmei emoțiile sunt cele care dau culoare vieții și ne ajută să vedem dincolo de rutina zilnică. Pentru mine, emoțiile și sentimentele care ne îmbogățesc viața au un efect similar cu cel al culorilor vibrante asupra văzului, al muzicii asupra auzului, al parfumului asupra mirosului și al ciocolatei asupra gustului.
De cele mai multe ori nu știm să gestionăm aceste emoții și le reprimăm, însă e bine să știm că avem capacitatea de a ne vindeca, de a ne reechilibra și de a merge mai departe.
Uneori, atât în copilărie cât și ca adulți, traumele prin care trecem sunt atât de puternice sau prelungite încât în urma lor rămân emoții adânc îngropate, nerezolvate. Aceste emoții sunt cele care au depășit capacitatea de procesare a corpului și au rămas blocate în corp. Ele continuă să vibreze fiecare pe frecvența proprie. De exemplu, furia este foarte diferită ca frecvență și manifestare de tristețe. Dacă emoția rămasă captivă este furie, prin legea rezonanței va atrage alte emoții de aceeași frecvență ca ea. La un moment dat orice situație din viața noastră, va genera furie. Vom ajunge să fim furioși chiar fără să știm de ce și nu vom putea ieși din această stare chiar daca ne vom dori. Identificarea acestor emoții, acceptarea și eliberarea lor, ne ajută să ne liniștim și să ne bucurăm de viață.
De asemenea, când trăim frecvent emoții negative, în corp se emană niște substanțe toxice, care trec în sânge și afectează anumite organe, în funcție de emoție: furia afectează ficatul, tristetețea ne afectează plămânii, neliniștea afectează stomacul, stresul afectează inima și creierul, frica afectează rinichii. Știind toate efectele devastatoare ale emoțiilor negative asupra organismului nostru apare întrebarea: Păi ce să fac și cum sa fac?
Răspunsul: Echilibrul emoțional. El ne învață să răspundem la emoțiile și gândurile negative fără să ne blocăm în ele. Aici este marele secret: intri în emoție, o simți, o trăiești, dar nu rămâi acolo!
Cum poți iesi din vîrtejul emoțional:
- te observi și îți schimbi gândul care a generat emoția
- scrii un ”jurnal de victorie”, prin care îți validezi emoțiile cu valențe pozitive
- îți construiești afirmații/ gânduri alternative ce generează emoții cu valențe pozitive
- ești atent la toate lucrurile mici, ce îți oferă bucurie; savurezi viața
- faci exerciții de respirație, meditezi și inițiezi activități care îți fac plăcere și care te duc într-o stare de acceptare, bucurie și împlinire.
Să fie cu inspirație și folos! Cu recunoștință,
Elena-Vasilica Popa,
Psihoterapeut în formare
Voluntar Gamma Health Project
Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii GAMMA Health Project!