top of page

Călătorind cu copilul meu, "Anxietatea"

Ce s-ar întâmpla dacă anxietatea nu s-ar asemăna cu monstrul întunecat și amenințător? Ce s-ar întâmpla dacă s-ar asemăna mai mult cu copilul din desenul de mai jos – ca și copilul tău?

Poate că ai putea să te porți cu acest copil așa cum ai proceda cu propriul copil, dacă el sau ea ar fi gălăgios/gălăgioasă. Gândește-te cum ai putea răspunde. Unii părinți fac față energiilor pulsante ale copiilor lor, lovind, luptând și țipând. Acești copii, la rândul lor, se obișnuiesc cu această energie negativă, întrucât iau o pedeapsă după alta. Mulți se vor revolta și vor găsi modalități de a lupta și de a răspunde.


Cu toate acestea, din nenumărate studii de cercetare, știm că aceste strategii sunt modalități nepotrivite de a încuraja comportamentele adecvate. Părinții ajung să se simtă rău, să fie obosiți și frustrați, iar copiii continuă să fie copii, dar având parte de părinți frustrați, obosiți și supărați. Mai mult decât atât, copiii cresc învățând să fie severi și foarte aspri cu ei înșiși și cu ceilalți.


Alți părinți optează pentru o abordare mai puțin severă, dar fermă. Ei nu recurg la luptă sau la pedepsirea comportamentului, doar pentru că al lor copil se comportă urât. Își dau seama de acel prim impuls (de a reacționa cu energia negativă), și în schimb, se redirecționează, reorientează și reconectează. Ei își văd copilul ca fiind o parte din ei. Își doresc ca acel copil să cunoască bunătatea și iubirea, și prin urmare, răspund într-un mod care să reflecte acest lucru. De asemenea, acționează ca un fel de lider și duc copilul în direcțiile pe care ei vor să le urmeze și în direcțiile considerate ca fiind cele mai bune pentru copil. Cercetările arată că acest mod mai bun de relaționare este extrem de eficient, ca strategie parentală.


Deci, care este strategia ta. de parenting cu „copilul” tău, Anxietatea?

Vei striga, țipa și lupta? Dacă faci asta, crezi că va funcționa? Sau ajungi să te simți mai rău, frustrat(ă) și obosit(ă) de acest comportament constant? Copilul tău, „anxietatea” va răspunde bine la asta, sau va continua să se comporte la fel?

Poate că a sosit momentul să te reorientezi, să te reconectezi și să te redirecționezi. La urma urmei, copilul tău - „anxietatea” face parte din tine.

Cum ar fi dacă te-ai comporta cu acest copil cu bunătate și dragoste? Ai continua să fii ferm. Nu l-ai lăsa să se abată sau să se transforme într-un sălbatic antic.

De asemenea, l-ai lua pe acest copil cu tine. Ai face ceea ce v-ați propus să faceți când ați plecat de acasă. Ești dispus să faci la fel cu copilul tău, anxietatea, luându-l cu tine în timp ce îți trăiești viața?


Cu drag,

Echipa de voluntari GAMMA Health Project


Bibliografie: The Mindfulness & Acceptance Workbook for Anxiety, A Guide to Breaking Free from Anxiety, Phobias & Worry Using Acceptance & Commitment Therapy - JOHN P. FORSYTH, Phd. GEORG H. EIFERT, PhD.


Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii GAMMA Health Project!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page