Ce inseamna de fapt Mindfullness?

May 9, 2018

Mindfulness este capacitatea de a trăi în prezent și de a nu  fi prins în trecut sau viitor. Mindfullness-ul este  despre concentrarea  atentiei dar include și  compasiune, acceptare și non-judecata asupra ta sau asupra celorlalți. Pe parcursul unei zile, mintea noastră lucrează neîncetat, în mod automat sărind de la un gând la altul, parca ar fi o maimuță care sare dintr-un copac in altul. Imaginati-va ca aveti o lucrare de terminat si va spuneti: „Trebuie neaparat sa termin eseul ala! Un alt gând va spune: oricum nu voi face bine. De ce să mă mai deranjez?” In situatii de acest gen, putem sa apelăm la meditația mindfullness ca un mod de a ne pregăti atenția intr-un mod blând și non-judicativ. Se creează acea stare mentală în care poti alege cum sa răspunzi evenimentelor și să nu reactionezi automat.

Putem alege ce gânduri sa credem, să  devenim mai putin reactivi  la emoțiile noastre și asta inseamna ca suntem mai putin distrati si mai angajați în lucrurile de valoare și in viața  noastra. Din punctul  de vedere a cercetătorilor din domeniul neurostiintelor, meditația mindfullness exersează mușchi în creierul nostru astfel incat acesta capătă o nouă caracteristica, aceea de neuroplasticitate, adica se creează  conexiuni nervoase noi și creierul nostru se schimbă. Putem sa lucram, studiem mai bine, trăim  stări  de bine, toate acestea printr-un antrenament mental continuu. A fi mindful inseamna „sa fii aici si acum", să fii atent la ceea ce petrece în jurul tău, să  fii constient de experiențele pe care le trăiești intr-o zi.

Asa ca iti propun un exercitiu: Timp de 5 min pe zi,  lasa gandurile automate negative sa se deruleze in mintea ta fara sa le raspunzi si fara sa intri in jocul lor, asta ajuta creierul sa se focuseze pe un singur lucru – acela care raspunde obiectivului zilei tale; vei  fi conștient de gânduri, emotii și ceea ce se petrece în jurul tău

 

Iata si un filmulet care explica intr-un mod foarte clar ce este de fapt Mindfulness:

 

 

Cu drag,
Psihoterapeut in formare Marcela Todericiu
Gamma Institute

https://www.gamma-conference.com/events/wps-dreamer

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Oricât de buni am fi fiecare, tot mai buni suntem împreună

May 1, 2020

1/9
Please reload

Recent Posts

July 28, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags