top of page

Ghid practic – legatura minte – emotii


Ce sunt emotiile?


Emotiile sunt trairi complexe care au componente mentale, fizice si comportamentale. Mental, ne simtim emotiile si trairile ca fiind placute sau neplacute. Fizic, le simtim ca o constientizare sau ca o tensiune puternica. Comportamental, ne simtim trairile si emotiile ca un impuls de a actiona.

La intalnirea cu sarpele, am evaluat mental evenimentul ca fiind placut sau amenintator. Fizic, respiratia si pulsul mi s-au accelerat. Comportamental, am simtit un impuls puternic sa actionez: lupta sau fugi.

Cele patru emotii de baza ale oamenilor sunt frica, furia, tristetea si bucuria sau satisfactia (Goleman, 1995). Frica sustinuta traita in mai multe situatii diferite devine anxietate. Furia este o emotie puternica de neplacere si antagonism. Tristetea care se mentine pe o durata mai mare devine depresie. Satisfactia reprezinta o tarie de bine si emotii placute, fara multa anxietate, furie si depresie. SOS Ajutor pentru emotii se focalizeaza asupra acestor emotii de anxietate (frica puternica), furie, depresie (tristete puternica) si satisfactie. Haideti sa vorbim acum despre inteligenta emotionala si ce legatura are aceasta cu emotiile noastre.


Inteligenta emotionala


Exact asa cum oamenii difera ca nivel al inteligentei generale, acestia sunt diferiti si in privinta inteligentei emotionale. Inteligenta emotionala inseamna intelegerea si managementul propriilor emotii (Goleman, 1995).

Un nivel ridicat al inteligentei si o buna educatie nu ne garanteaza controlul asupra emotiilor sau succesul in viata. Emotiile intense si toleranta scazuta la frustrare ne pot sabota daca nu sunt gestionate corespunzator.

Succesul si recunoasterea din partea colegilor erau scopuri centrale pentru Silviu, un tanar doctor in psihologie. Fiind vulnerabil emotional la critica, odata a devenit atat de implicat in sustinerea cercetarii lui la o conferinta, incat i-a tras un pumn in nas unui coleg. Defensivitatea lui, lipsa controlului emotional, critica colegilor si, in cele din urma, a sefului de department l-au costat locul de munca. Silviu este un exemplu de persoana inteligenta si bine educata, a carui lipsa de intelegere a emotiilor si gestionarea slaba a acestora i-au sabotat scopurile.

Un management slab al emotiilor poate crea problem in relationarea noastra. Tipetele de furie, “Te urasc!” catre copii sau catre alte persoane apropiate ne deterioreaza relatiile cu acele persoane.

Inteligenta dvs. emotionala contribuie probabil mai mult la un trai fericit si satisfacator decat inteligenta dvs. generala. Din moment ce inteligenta emotionala este mai degraba invatata decat mostenita, aceasta poate fi imbunatatita. In capitolele urmatoare, SOS va invata anumite metode specifice cu scopul de a va face capabili sa va gestionati emotiile. Acum haideti sa luam in considerare componentele inteligentei emotionale.


Inteligenta noastra emotionala se compune din cinci abilitati (Goleman, 1995). Acestea includ:

  • Cunoasterea emotiilor;

  • Gestionarea emotiilor;

  • Recunoasterea emotiilor celorlalti;

  • Gestionarea relatiilor cu ceilalti;

  • Auto-motivarea pentru atingerea propriilor scopuri.

Sa ne uitam pe scurt la fiecare dintre aceste componente ale inteligentei emotionale. Prima abilitate, cunoasterea propriilor emotii, inseamna constiinta de sine, intelegerea trairilor noastre principale si abilitatea de a ne denumi propriile emotii. Sa ne cunostem emotiile inseamna, de asemenea, sa fim constienti de propriile afirmatii din cadrul monologului interior si de gandurile automate care ne acompanieaza emotiile si dispozitia.

Ce-a de-a doua abilitate, gestionarea propriilor emotii, este, intr-un grad ridicat, dependenta de cunoasterea propriilor emotii, de gandurile noastre automate si de propriile afirmatii din cadrul dialogurilor interioare. Invatarea unor modalitati de management al propriilor emotii este decisiva pentru succesul in viata si este scopul principal al SOS. Multi oameni incearca sa-si calmeze emotiile mancand in exces, consumand alcool, droguri sau muncind exagerat. Aceste modalitati dezadaptive de a ne calma duc la probleme emotionale si relationale crescute.


Managementul eficient al propriilor emotii include:

  • Sa ne linistim si sa ne calmam cand suntem suparati;

  • Practica auto-controlului;

  • Managementul furiei;

  • Controlul impulsurilor;

  • Exprimarea emotiilor in momentul si locul potrivit;

  • Evitarea anxietatii, furiei si depresiei prelungite;

  • Gestionarea infrangerilor si stagnarilor care apar inevitabil in viata;

  • Sa prevenim ca emotiile negative sa ne domine judecatile si rezolvarea problemelor.

Doua ingrediente suplimentare pentru managementul propriilor emotii, considerate in mod particular importante de SOS, sunt:

  • Tolerarea frustrarii;

  • Acceptarea si valorizarea propriei persoane.

„SOS Ajutor pentru emotii – Managementul anxietatii, furiei si depresiei” – Lynn Clark

Cu drag psihoterapeut Diana Ciubotaru

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page