top of page

Zece obiceiuri care cresc anxietatea...si cum sa le eviti

Din nefericire, tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari din sfera problemelor psihologice, afectand, conform unui studiu efectuat in Statele Unite, afectand 40 de milioane de adulti cu varsta de peste 18 ani (aproximativ 18% din populatie). De aceea, sa gasim factorii declansatori ai acestei tulburari si modalitati prin care ii putem diminua, reprezinta o prioritate.

Iata cativa dintre acesti factori:

1. Excesul de ganduri

Excesul de ganduri creeaza probleme care nu exista. Uneori, ele pot exista de fapt, dar analiza prea profundal a nu va va oferi raspunsuri. Doar veti face ca problemele sa para mai grave si va veti agrava anxietatea.

Cum sa evitati excesul de ganduri: Daca e posibil, acordati-va timp in fiecare zi pentru ,,ingrijorare’’. Asta ar putea suna contraproductiv in cazul anxietatii, dar alocand o fereastra in timpul vostru pentru a va gandi in exces, va veti permite sa scapati de ganduri si emotii si sa mergeti mai departe. In acest fel, veti avea mai multa energie pe parcursul zilei pentru a face alte lucruri. De asemenea, puteti incerca tehnici precum meditatia sau yoga pentru a va ajuta sa va calmati gandurile.

2. Obsesia asupra unor anumite aspect ale vietii

La fel ca gandurile in exces, obsesia asupra unor lucruri nu face nimic pentru a va rezolva problemele. Desi e important sa gasiti o solutie, nu o veti face daca analizati prea mult. Petrecem prea mult timp in ziua de astazi rezolvand probleme, folosind gandirea critica si facand o obsesie pentru raspunsuri. Ce ar fi daca am scapa de acest comportament obsesiv si am experimenta viata? Pentru a depasi anxietatea, trebuie sa gasiti un loc linistit in mintea voastra si sa va focalizati pe el mai des.

Cum sa evitati obsesia: Lasati-va gandurile sa curga prin voi, dar nu va atasati de ele. Concentrati-va doar pe lucrurile pe care le puteti schimba si incercati sa diminuati concentrarea pe cele pe care nu le puteti schimba. Daca ceva nu pare in regula in viata voastra, ori eliberati acel lucru, ori confruntati-va problema direct pentru a gasi linistea.

3. Asteptarile prea mari

Multi dintre oamenii care au anxietate au o frica fata de necunoscut. Ei vor sa aiba asteptari pentru orice, astfel incat viitorul sa para mai putin infricosator. Persoanele cu anxietate pot avea uneori asteptari nerezonabile si cand nu sunt implinite, anxietatea se amplifica. Asteptarile duc de obicei la dezamagiri, asa ca incetati sa mai incercati sa va preziceti viitorul. De obicei, viata decurge altfel decat ne asteptam si incercand sa prevedem anumite evenimente din viitor nu va face decat sa ne sporeasca anxietatea atunci cand evenimentul nu se intampla.

Cum sa evitati asteptarile prea mari: Concentrati-va pe prezent! Faceti-va viata atat de exceptionala, astfel incat sa nu aveti timp pentru a va ingrijora de viitor. Faceti-va viata sa fie cea mai mare bucurie, astfel incat acele asteptari plictisitoare sa nu vina sa va bantuie mai tarziu. Noi ne cream propria realitate, asa ca faceti ceea ce vreti sa faceti, decat sa asteptati ca lucrurile sa vina singure in calea voastra.

4. Evitarea anxietatii

Evitarea anxietatii pare sa fie raspunsul dar, in realitate, asta nu face decat sa sporeasca anxietatea. Va trebui sa va confruntati emotiile reprimate mai tarziu, si asta intr-o magnitudine mai mare. Sa primesti ajutor pentru aceasta tulburare si sa recunoasti ca ai o problema este primul pas catre recuperare. De asemenea, evitarea poate fi perceputa si in alt fel – evitarea a ceea ce ne sperie astfel incat sa nu trebuiasca sa ne confruntam cu consecintele. Totusi, asta nu va va ajuta sa va dezvoltati si, evitand lucrurile care va provoaca frica, va amplifica frica.

Cum sa o evitati: In primul rand, trebuie sa acceptati faptul ca aveti anxietate. Apoi, ar trebui sa cereti ajutor persoanelor care credeti ca va pot ajuta. Nu asteptati pe cineva care sa va ajute. Uneori, trebuie sa luati lucrurile in propriile maini daca vreti sa avansati in viata. De asemenea, nu evitati situatiile, oamenii sau locurile doar pentru ca ele par infricosatoare. Confruntati-va fricile si asta le va face sa se micsoreze odata ce veti vedea ca mintea voastra a creat acele frici pe baza unor perceptii, si nu pe baza realitatii.

5. Negarea anxietatii

Similar cu evitarea, negarea va provoca, de asemenea, dezordine asupra anxietatii voastre. Nu puteți trece prin viata cu capul in nisip si sa nu va confruntati cu problemele. Daca alegeti sa luati acest traseu, va trebui sa va luptati mai tarziu cu o fiara mult mai puternica, astfel incat lupta cu demonii acum va va servi bine.

Cum sa evitati negarea: Opriti-va sa va mai negati anxietatea și acceptati ca este posibil sa aveti nevoie de ajutor. Nu va consumati, totusi; cu totii avem probleme și toti avem nevoie de ajutor in anumite momente din viața noastra. Odata ce acceptati ca anxietatea va controleaza intr-o oarecare masură viata, puteti sa o depasiti.

6. Folosirea medicamentelor ca unica modalitate de interventie

Bineinteles, medicamentele nu ar trebui eliminate in totalitate pentru tratament daca ele sunt necesare si prescrise de medic, dar cand utilizați medicamentele ca singura sursa de eliberare de anxietate, va inselati pe voi insiva de vindecare si recuperare adevarata. Toti avem puterea de a ne vindeca, dar trebuie sa o accesam. Medicatia poate ajuta intr-o oarecare masura, dar alte forme de vindecare s-au dovedit a fi la fel de eficiente, daca nu chiar mai eficiente.

Cum sa eviti folosirea in exces a medicamentelor: Numai tu poți alege cum vrei sa depasesti sau cel putin cum sa gestionezi anxietatea, dar cel putin deschide-ti mintea spre cai alternative de vindecare. Meditatia, yoga, exercitii, drumetii, arte, conectarea cu altii, natura, consumul de alimente sanatoase, obtinerea unui somn suficient, trairea unui stil de viata cu un nivel scazut de stres și lucrul la gandirea pozitiva sunt cateva dintre cele mai multe modalitati de vindecare .

7. Sentimentul de neputinta

Atunci cand anxietatea te imbratiseaza atat de strans incat nu poti sa scapi de imbratisarea ei, renuntarea poate parea o opțiune viabila. Te simți neputincios sa faci schimbari si nu stii unde sa te intorci. Este destul de usor sa va pierdeti in interiorul mintii si sa ii permiteti sa va acapareze in totalitate, dar amintiti-va ca toata lumea trebuie să atingă fundul oceanului pentru a aprecia cu adevarat viata si pentru a face o schimbare. Anxietatea va poate face sa va simtiti neajutorati, ca si cand nu aveți control asupra corpului sau a mintii, dar amintiti-va ca aveti un cuvant de spus in ceea ce simtiti. Puteti face o schimbare, cu perseverenta, sprijin și dorinta.

Cum sa evitati sentimentul de neputinta: Cand va simtiti neajutorati, incercati sa meditati sau pur și simplu sa deveniti atenti la corpul vostru. Tineti minte ca aveti o inima care bate și ca ati venit aici pentru un motiv. Nu va lasati niciodata mintea sa va convinga ca nu puteti faceti fata, deoarece cu siguranta puteti, cu putina credinta și efort.

8. Incercarea de a controla totul

Un alt obicei nesanatos care cauzeaza adesea anxietate este incercarea de a controla fiecare aspect al vietii. Persoanele care se confrunta cu anxietate se tem de obicei de necunoscut, asa ca incearca sa controleze tot ce pot, astfel incat sa nu se simta atat de neajutorați și lipsiți de putere. Cu toate acestea, incercarea de a controla totul va poate face viața foarte tensionata si lipsita de plăcere. Chiar daca necunoscutul poate parea infricosator, exista ceva de spus despre anticiparea si entuziasmul de a nu sti ce va urma.

Cum sa evitati tendinta excesiva de control: Amintiti-va ca nu puteti controla totul in viata. Incercati sa va concentrati numai asupra lucrurilor pe care le puteti controla, astfel incat sa nu para ca viata va controleaza de fapt.

9. Utilizarea alimentelor, drogurilor sau a alcoolului pentru a ingropa sentimentele

Folosirea unei substante in afara noastra pentru a obtine o usurare temporara nu va duce niciodata la vindecarea pe termen lung. Alimentele, drogurile și alcoolul pot oferi fericire temporara, dar nu se vor compara cu ceea ce veti simti prin accesarea lumii interioare. Prin eliberarea tuturor demonilor si invatarea de a trai in prezent, va puteți elibera fara a utiliza substante nocive.

Cum sa evitati utilizarea substantelor: Cand simtiti nevoia de a auto-medicatie sau de a apela la alimente, utilizati acel moment ca o experienta valoroasa de invatare. Intrebati cu adevarat sentimentele si intrebati daca corpul, mintea sau spiritul dvs. se vor simți mai bine absorbiți energiile acestor substanțe. Daca răspunsul este negativ, intrebati-va ce alte activitati va plac si pe care le puteti face pentru a gestiona anxietatea. Poate ca va place ciclismul, drumetiile, desenul sau calatoriile cu prietenii. Puteti sa faceti intotdeauna o alegere pentru a va face mai bine pentru voi, dar trebuie sa faceti din propia persoana o prioritate.

10. Perfectionismul

Deci, la fel ca incercarea de a controla totul, perfectionismul va duce doar la nefericire si frustrare pe parcurs. La urma urmei, daca viata ar fi perfecta, nu am avea prea multe probleme cu care sa incepem. Cu alte cuvinte, viata nu va ajunge niciodată la perfectiune, asa ca acceptati frumusetea pe care o gasiti in imperfectiuni.

Cum sa evitati perfectionismul: Creati-va propria fericire si nu va condamnati atunci cand esuati sau cand incercati sa controlati lucrurile din afara. Va trebui sa renuntati treptat la perfectionism, dar va va servi bine pe termen lung.

Sursa: Power of Positivity

https://www.powerofpositivity.com/10-habits-make-anxiety-worse-avoid/

Articol tradus de Claudia Dima Voluntar Gamma Institute

Daca simti ca anxietatea preia controlul asupra vietii tale, cere ajutorul unui terapeut Gamma https://www.gammaclinic-psychology.ro/specialisti

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page