top of page

Învață să spui NU. Cum să pui limite sănătoase și să ai relații armonioase

”Limitele sunt poarta de Intrare către relațiile sănătoase.” Nedra Glover Tawwab
Este ok să spui nu, nu ești egoist, limite proprii

Întâlnesc foarte des în interacțiunea cu clienții din cabinet (și nu doar în cabinet) acest concept al limitelor sau granițelor, mai exact un concept abstract despre care nu se cunosc foarte multe lucruri, pentru că nu se vorbește clar despre ele. 

Creștem într-o familie și într-o societate care are reguli, doar că ele nu sunt întotdeauna clare, specifice și/sau sănătoase. Însă le simțim pe deplin efectul încă din copilărie: atunci când suntem forțați să mâncăm ceva ce nu ne place, când ni se cere să oferim un pupic sau să îmbrățișăm pe cineva care nu este drag, apoi în viața adultă când ne simțim suprasolicitați, când simțim că cineva profită de noi sau când ne simțim epuizați și avem resentimente față de cei care ne solicită mereu ajutorul. 


Dacă simți că nu ai niciodată timp pentru tine, te invit să citești aceste rânduri și să îți reevaluezi felul în care ai grijă de tine. A fi atent la propriile nevoi nu înseamnă egoism, înseamnă responsabilitate pentru bunăstarea ta emoțională, mentală și fizică. Iar această bunăstare se va reflecta în relația ta de cuplu, cu copiii sau în orice interacțiune în care te vei afla.


Ce sunt limitele?


Ce sunt limitele? Limitele sunt nevoi, sunt un indicator

Limitele sunt nevoile care mă ajută să mă simt în siguranță, apreciat/ă, respectat și mai ales confortabil în relațiile cu ceilalți. Sunt un indicator al felului în care le permit oamenilor să se comporte cu mine, dar și a felului în care eu mă comport cu ei. Iată ce alte semnificații mai au limitele:

  • Te protejează de suprasolicitare,

  • Definesc rolurile în relații,

  • Transmit care atitudini/ comportamente sunt acceptabile și care nu,

  • Sunt o modalitate de comunicare a nevoilor,

  • Te ajută să creezi relații sănătoase,

  • Ajută la creearea transparenței, ceea ce produce un efect de acceptare și deschidere.


Cum să identifici și să comunici limitele tale?


Poate ești deja familiarizat cu acest tip de comunicare sau ai observat anumite reacții din partea celorlalți atunci când ai încercat să refuzi, să spui că nu este în regulă pentru tine. În orice caz, este mereu loc de evoluție în relațiile și viața noastră în general. 


Fii conștient/ă că,  atunci când întrerupi un ciclu de interacțiune, inevitabil vei avea o reacție, fie defensivitate, agresivitate, poate unii nu vor respecta limita și vor începe să facă glume pe seama acesteia. Deseori în astfel de momente începem să ne simțim vinovați, inconfortabil sau rușinați. 


Chiar dacă apar aceste emoții, menține-ți poziția fermă față de ceea ce îți dorești să se respecte.  În primul rând clarifică-ți care sunt limitele tale, trebuie să ai această delimitare clară în mintea ta. 

Folosește-te de aceste întrebări pentru a afla care sunt granițele tale: 

  1. Amintește-ți de un moment în care ai vrut să spui NU și nu ai putut. De ce anume îți era frică că s-ar putea întampla dacă refuzi?

  2. Cum îți imaginezi că vor reacționa ceilalți la limitele tale? Acest lucru este o  presupunere sau se bazează pe experiențe din trecut?

  3. Alege 5 arii din viața ta în care ai vrea să stabilești o limită nouă, notează-le și exersează transmiterea lor.


Câteva tips-uri pentru tine


În ultima parte a articolului, îți ofer câteva idei de comunicare și formulare a ideilor. Desigur că acestea sunt orientative și te încurajez să le formulezi exact cum simți tu că ți se potrivesc cel mai bine. 

 #1 Transmite clar și concret ce ai nevoie: ”Mulțumesc pentru invitație, nu voi putea ajunge; Îmi dau seama că îți este greu la slujba ta, te-ai gândit să apelezi la un profesionist să te ajute să gestionezi mai bine?; Nu îmi place să discut despre această persoană în felul acesta, hai să schimbăm subiectul; Este important pentru mine, te rog să nu mai faci glume pe acest subiect.”

 #2 Gestionează-ți disconfortul, vinovăția și frica. Acceptă aceste stări ca parte din proces, dar nu te concentra intens pe ele. Rămâi focusat pe mesaj. Exemple: ”Este sănătos pentru mine să trasez limite;  La rândul meu respect limitele celorlalți; Nu trebuie să ofer explicații sau scuze referitoare la nevoile mele; Este un sentiment neplăcut pe moment, dar pot face față.”


În final, te invit să vizualizezi cum te-ai simți în situațiile în care limitele tale sunt auzite, cum ar arăta o zi din viața ta în care ai avea timp să te ocupi de ceea ce contează pentru tine? 

Amintește-ți această stare atunci când te hotărăști să spui NU.


Cu drag,

Psiholog Lavinia Stogrea



Nu trebuie să treci singur prin aceste provocări. Fă primul pas spre echilibru și bunăstare!

Programează o ședință acum și începe să spui NU cu încredere!


Echipa Gamma este alături de tine și în astfel de momente! Te așteptăm!

Contactează-ne la adresa de mail contact@gammainstitute.ro sau la numărul de telefon +40741093131




Featured Posts
Recent Posts
1/7
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
0741 093 131  IASI

Adresa:

700722 - Iasi, Jud. Iasi, Romania
Șos. Nicolina, nr. 1, bl. 928B, sc. A, et. 1, ap. 1,
interfon 01

© 2018  Clinica Gamma de Psihologie. 

               Sanatate si optimism



 

  • w-facebook
  • White Google+ Icon

Luni -  Vineri            8:00 am - 9:00 pm
Sambata                  9:00 am - 7:00 pm
Duminica                 Inchis

bottom of page