top of page

Timpul – o resursă importantă, generatoare de stres


Cu toții avem aceleași 24 de ore în fiecare zi, însă uneori pare că timpul zboară și nu reușim să facem tot ce avem de făcut. Acesta este motivul pentru care managementul timpului este atât de important. Presiunea timpului este una dintre cauzele care conduc la stres. În general nu lipsa timpului este problema reală, ci cât de eficient se utilizează timpul pe care îl are fiecare la dispoziție.  Aceasta se aplică în aceeași măsură la serviciu și în viața personală.


Cu toții avem aceleași 24 de ore în fiecare zi, însă uneori pare că timpul zboară și nu reușim să facem tot ce avem de făcut.
Timpul nu poate fi oprit, conservat sau cumparat. Abilitatea de a gestiona timpul în mod eficient face diferența dintre eșec și succes. Este important să conștientizăm cum ne folosi timpul pe parcursul unei zile. 

Managementul timpului înseamnă, de fapt, auto-management. Îmbunătăţirea abilităţilor pe care le avem pentru a ne ajuta să ne planificăm mai bine sarcinile la job şi în viața personlă, este cheia gestionării optime a timpului. Pentru a diminua stresul de la job și a încerca să obținem câteva ore pentru propria persoana, trebuie să învăţăm managementul timpului, ca soluţie pentru o mai bună organizare. 


O strategie practică care ne poate ghida în acest proces este Matricea Eisenhower. Dwight D. Eisenhower, cel de-al 34-lea presedinte al Statelor Unite, a declarat in 1954: „Am doua tipuri de probleme: urgente și importante. Cele urgente nu sunt importante și cele importante nu sunt niciodata urgente”. Acest principiu era modul lui de a-și organiza volumul de activitate și prioritățile și a fost adoptat de milioane de persoane. 


Matricea Eisenhower este descrisă ca o modalitate de prioritizare a sarcinilor în funcție de urgența acestora.

Matricea Eisenhower este descrisă ca o modalitate de prioritizare a sarcinilor în funcție de urgența acestora. Matricea reprezintă un model decizional care clasifică sarcinile în patru cadrane: Efectuați, Decideți, Delegați și/sau Eliminați.


  1. Efectuează: primul cadran constă în sarcinile tale cele mai importante, activitățile care trebuie făcute urgent. Acest tip de sarcini sunt, în general, cele care se apropie de un termen limită strâns și necesită concentrarea dvs. deplină. 


  2. Decide: al doilea cadran include sarcini care sunt importante, dar nu neapărat urgente. Acestea trebuie programate pentru mai târziu, dar asigurați-vă că aveți suficient timp alocat pentru a nu trece în categoria „urgente”.


  3. Delegă: În cel de-al treilea cadran putem găsi sarcini care, în general, par a fi importante, în timp ce, în realitate, nu contribuie prea mult la realizarea lucrurilor. Trebuie să reflectați asupra modului de a face față unor astfel de acțiuni. Există două opțiuni: poți reprograma pentru mai târziu sau poți delega.


  4. Elimină: Ultimul cadran este format din sarcini care nu contribuie deloc la obiectivele tale si sunt o sursă de tergiversare, împiedicând-te să rămai concentrat pe cele mai importante activități.


Există multe moduri prin care poți alege să folosești prioritizarea. Cu ajutorul acestei matrici puteți clasifica sarcinile în urgente/neurgente, importante/ușor importante, cruciale pentru succes/nesemnificative pentru succes. Prioritizarea vă va permite să înțelegeți că nu tot ceea ce faceți este esențial. Prin aplicarea strategiei Eisenhower luarea deciziilor corecte și eficientizarea folosirii timpului sunt mult înlesnite ducând la diminuarea stresului.


Cu drag,

psiholog dr. Maria Roman

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute


Timpul este cea mai prețioasă resursă – învață să-l gestionezi eficient!

Simți că ziua zboară fără să reușești să finalizezi tot ce ți-ai propus? Prioritizarea corectă a sarcinilor poate face diferența dintre haos și echilibru.


Echipa Gamma este alături de tine și în astfel de momente! Te așteptăm!

Contactează-ne la adresa de mail contact@gammainstitute.ro sau la numărul de telefon +40741093131

Bibliografie

  • Daniela-Tatiana Corodeanu, “Managementul timpului sau tehnici şi instrumente pentru a economisi eficient timpul”, analele ştiinţifice ale universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Ştiinţe Economice,  2005/2006

  • Managementul timpului, http://www.profilescan.ro/resurse_ro_12.php;

  • McKay; Brett; Kate, The Eisenhower Decision Matrix: How to Distinguish Between Urgent and Important Tasks and Make Real Progress in Your Life,2013. A Man’s Life, Personal Development.


Comments


Featured Posts
Recent Posts
1/7
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
0741 093 131  IASI

Adresa:

700722 - Iasi, Jud. Iasi, Romania
Șos. Nicolina, nr. 1, bl. 928B, sc. A, et. 1, ap. 1,
interfon 01

© 2018  Clinica Gamma de Psihologie. 

               Sanatate si optimism



 

  • w-facebook
  • White Google+ Icon

Luni -  Vineri            8:00 am - 9:00 pm
Sambata                  9:00 am - 7:00 pm
Duminica                 Inchis

bottom of page