top of page

Strategii de comunicare cu copiii în caz de conflict armat


In cazul aparitiei unui conflict armat, indiferent de unde se desfasoara el, abordarea recomandata de psihoterapeuti este sa purtati un dialog deschis si sincer cu copiii, iar mesajele pe care le transmiteti sa ii faca sa se simta ocrotiti si in siguranta.

Este important sa incurajam copiii sa isi exprime emotiile, iar raspunsurile pe care le oferim sa fie pe intelesul lor, desi astfel de discuții importante pot fi dificile pentru adulti. Dialogul in aceste situatii ofera o deschidere pentru viitoare discutii ce abordeaza teme dificile. Conflictele armate, ca si razboiul, sunt terifiante si dramatice, iar copiii au tendinta de a se transpune in mijlocul acestor evenimente. In mintea lor se creeaza ideea ca ceea ce vad la televizor poate ajunge oricand la usa casei lor. O discutie calma si pe nivelul lor de ințelegere poate fi o buna metoda de a elimina aceste scenarii din mintea lor. Este normal sa nu aveti mereu raspunsurile perfecte pentru intrebarile copiilor, insa, analizand subiectul alaturi de ei ii puteti ajuta sa invete cum sa isi gestioneze sentimentele ambigue, sporindu-le astfel capacitatea de a le face fata. Nu trebuie sa va temeti sa spuneti „nu pot” sau „nu stiu”, deoarece manifestarea vulnerabilitatii, cu calm si stapanire de sine incurajeaza copiii in a-si exprima sentimentele.

Prin comunicare puteti gasi solutii prin care ei pot sa isi inteleaga si sa-si domine angoasele. De asemenea, participarea la diferite activitati poate fi de mare ajutor pentru a elimina tensiunile negative. Copiii adora sa ajute, iar asta poate fi pentru ei un bun suport atunci cand sunt cuprinsi de tensiuni negative.


Cum le vorbim despre violenta si razboi?

In primul rând, copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani trebuie protejati si feriti de manifestarile emotionale legate de razboi care pot avea loc in preajma lor. In situatia in care copiii sunt fie refugiati, fie aflati in adaposturi, atentia lor trebuie distrasa, desfasurand activitati preferate, cum ar fi joaca cu o jucarie preferata, poezii, cantece si jocuri de rol. Toate acestea sunt bune surse de liniste si echilibru.

In al doilea rand, copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 ani nu necesita raspunsuri decat daca pun intrebari. Insa, in situatia in care acestia prezinta semne de stres emotional este bine sa ii incurajati sa vorbeasca deschis, iar raspunsurile oferite sa fie potrivite pentru nivelul lor de intelegere. Copiii din aceasta categorie de varsta au nevoie de explicatii logice si clare, pentru o mai buna intelegere a acestor situatii si pentru a distinge diferenta dintre bine si rau.

Adolescentii reprezinta cea mai delicata grupa de varsta. Ei au nevoie intens de sustinerea parintilor, constientizeaza riscurile si inteleg ceea ce se intampla, desi sunt cei mai putin dispusi sa comunice. Pot deveni cu usurinta victime ale manipularii datorita accesului facil la informatii. Tendinta de a contrazice sau de a respinge ideile parintilor si de a acorda atentie opiniilor colegilor lor este foarte raspandita in randul adolescentilor. Fiti ingaduitori si rabdatori cu ei, oferiti-le speranta deoarece ei se afla la inceputul vietii si au nevoie de intelegere, sprijin, energie si optimism.


Cu drag,

Lucia Forda

Psihoterapeut de familie și cuplu in formare

Voluntar GAMMA Health Project by Gamma Institute





Kommentare


Featured Posts
Recent Posts
Archive
1/7
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page