În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți oameni aleg să meargă la terapie și să vorbească despre experiența lor în public. Acest lucru face ca terapia să nu mai fie un subiect tabu și să se apropie de ideea de normalitate. Mă bucur să normalizăm ideea de a cere ajutor terapeutic atunci când te confrunți cu o problemă emoțională. Companiile private asigură servicii de sănătate mintală și wellbeing pentru angajații lor (în număr limitat de sesiuni), iar instituțiile de stat au început să garanteze gratuitatea unor astfel de servicii pentru probleme de sănătate mintală specifice cum ar fi depresia.
Aceste inițiative sunt utile pentru facilitarea accesului la terapie pentru cât mai mulți oameni, iar pe lângă aceste variante, există și numeroase opțiuni contra-cost pe care le poți accesa, uneori la o simplă căutare pe internet. Atunci când există prea multe variante, studiile arată că alegerea poate fi una dificilă, așa că noi credem că ar fi util să ai niște criterii „de căutare”.
Sfaturi cum să îți alegi terapeutul potrivit pentru tine
Tip #1 - Clarifică-ți motivul/nevoia de terapie
Clarifică pentru tine mai întâi motivul pentru care crezi că ai nevoie de terapie: Poate fi o nevoie emoțională (mă simt trist mereu, am atacuri de panică), o nevoie relațională (nu mă mai înțeleg cu partenerul/partenera mea, am un conflict la locul de muncă) sau educațională (cum să fac față plecării de acasă a copiilor, cum să gestionez doliul sau o pierdere semnificativă).
În funcție de motivul pentru care dorești să mergi la terapie, vei putea alege mai ușor un terapeut care să aibă experiență în situația dată sau care lucrează în special cu o cazuistică similară – nu toți terapeuții au urmat aceleași cursuri de formare, deci vor avea o abordare diferită sau nu vor accepta să lucreze cu anumite problematici, spre exemplu adicții sau copii cu cerințe speciale.
Tip #2 - Definește-ți criteriile și limitele personale
Nu e nevoie să știi ce formare are terapeutul tău sau să înțelegi stilul său de lucru înainte de a avea o primă întâlnire, dar e util să te gândești ce anume ți-ar face experiența mai comodă și să îți definești criteriile și limitele personale. A merge la terapie e uneori un act de curaj, nu avem nevoie să ne provocăm și mai mult expunându-ne unor stimuli care ne pot retraumatiza. De obicei terapeuții nu vor încălca limitele impuse de client, dar e posibil să se întâmple acest lucru fără ca terapeutul să știe. Dacă ai suferit un abuz care încă te face să te simți în pericol, poți alege o sesiune online inițial, urmând ca ulterior să poți face tranziția la întâlniri fizice. Sondează în interiorul tău dacă te vei simți mai deschis(ă) spre împărtășire în compania unui terapeut de genul feminin sau masculin. Gândește-te dacă te-ai simți confortabil să accepți să intri într-o transă meditativă sau hipnotică sau să experimentezi o formă de exercițiu fizic sau dacă preferi o discuție ghidată spre îndeplinirea obiectivelor tale.
Tip #3 - Informează-te despre terapeutul pe care îl alegi
Desigur că te vei informa înainte, fie întrebând un prieten sau căutând online cât mai multe informații despre terapeut. E mai dificil (dar nu imposibil) să afli de pe site-ul Colegiului Psihologilor din România dacă terapeutul tău este acreditat sau nu, așa că îl poți întreba direct pe el/ea, dacă nu a menționat acest lucru deja în prezentarea sa publică. Nu ar trebui să fie dificil pentru terapeut să îți explice ce formare profesională are și care e tehnica sa de lucru, iar asta te va clarifica în legătură cu decizia ta de a începe un proces terapeutic.
Tip #4 - Ia în considerare aspectele logistice
E util să iei în considerare și aspecte logistice, cum ar fi tariful terapeutului, distanța până la cabinet, timpul unei sesiuni și frecvența acestora. De obicei sunt necesare mai multe sesiuni de lucru, iar acest lucru va costa diferit în funcție de experiența terapeutului, de formările sale profesionale și de cât de „faimos” este acesta. Calculează un buget pe termen mai lung (2-3 luni) și ia în considerare și costurile de transport dar și de timp și resurse energetice personale pe care le vei investi în acest proces. Vor fi zile în care te vei simți plin de energie după o sesiune de terapie, dar e posibil să nu fie mereu așa, iar o sesiune în mijlocul zilei să te facă să te gândești de două ori dacă te mai întorci la muncă în ziua respectivă.
Tip #5 - Nu-ți fie frică să comunici deschis cu terapeutul tău
Totodată, dacă simți că ceva din experiența terapeutică nu ți se potrivește sau încalcă niște limite sau convingeri ale tale, comunică acest lucru terapeutului. Dacă acest lucru se schimbă, e minunat, relația terapeutică e sănătoasă și productivă, iar dacă nu, atunci e perfect în regulă să renunți la terapie și să reîncepi procesul cu altcineva. Această decizie va fi o dovadă a grijii tale față de tine și a faptului că poți pune o limită sănătoasă în dezvoltarea ta.
Cu drag,
Psihoterapeut specialist,
Mădălina Belcescu
Comments