top of page

Echilibrul emoțional: Cum ne putem echilibra emoțiile când suntem stresați

Situațiile stresante și a fi foarte ocupat in viața de zi cu zi pot cauza probleme. Uneori este dificil să cari pe umerii tăi toate poverile vieții și unii oameni aleg să evite sau să reprime problemele pe care ceilalți, conștient sau nu, le-au adus în vieților lor. Când ne confruntăm cu astfel de probleme este important să avem echilibru emoțional. Chiar dacă ar putea suna puțin abstract, există o serie de tehnici pe care le putem aplica în rutina noastră zilnică.


Dar să începem în primul rând cu sensul echilibrului emoțional – Când ne confruntăm cu situații neplacute sau stresante sau care pur și simplu nu sunt conform așteptărilor noastre, tindem să reacționăm cu emoții precum furie, îngrijorare, frică, anxietate etc. Toate acestea duc într-o extremă care, uneori, ne face să ne trăim rutina zilnică în umbra acelei emoții.


A avea echilibru emoțional ne ajută să obținem flexibilitate și să promovăm stabilizarea relației dintre corpul și mintea noastră. Cu alte cuvinte, echilibrul emoțional ne învață să răspundem la emoțiile și gândurile negative, fără să ne blocăm în ele. Aici este marele secret: intri în emoție, o simți, o trăiești, dar nu rămâi acolo! Este foarte important să știi cum să aplici niște tehnici care te vor ajuta să îmbunătățești calitatea somnului, concentrării, conștiinței, motivației și fericirii.


Câteva strategii care te vor ajuta să îți menții echilibrul emoțional:


1. Identifică emoția pe care o trăiești: Concentrează-te pe ceea ce simți exact și modul în care te afectează la nivel corporal. Ai putea să închizi ochii și să îți dai seama în care parte a corpului tau se resimte tensiunea cel mai tare. Descrie emoția în cuvinte: Fii pregătit să spui ”sunt anxios”, ”sunt furios” sau ”mă simt trist”. E greu să lucrezi cu ceva ce nu numești sau nu ai curajul să rostești în cuvinte. Este ca și cum ai fi închis intr-o cameră întunecată cu un inamic, iar tu nu știi unde este acesta...dar trebuie să te lupți cu el. Nu e mai simplu să aprinzi becul să vezi ce este? În mod automat, asta va activa poziția observatorului și vei face un pas în spate înainte să îți risipești toata energia în lupta cu inamicul respectiv și nu rămâi blocat acolo.


2. Practică mulțumirea. Găsește un singur lucru pentru care ești mulțumit în momentul respectiv. Asta ar putea fi dificil dacă trăiești supărare, tristețe sau anxietate. Totuși, încearcă să găsești un singur lucru, oricât de mic ar fi acesta. Te ajută să fii conștient de faptul că viața nu este făcută numai din evenimente negative și nefericite și te ajută să vezi și partea bună a lucrurilor. Scoate-te singur din situația respectivă. Esti în ploaie, ud learcă sau ești într-o baltă. Scoate umbrela sau pur și simplu pleacă de acolo! Nu este ușor dar e ceea ce face diferența! Când simți o emoție intensă și încerci să apeși butonul de pauză, du-te și stropește-te cu niște apă pe față și gândește-te să te protejezi din punct de vedere emoțional atât de mult cât poți. Ar putea să te ajute să gândești mult mai obiectiv! Important este să nu rămâi acolo blocat!


3. Începe să te miști. Mișcarea fizică ajută întotdeauna! Nu trebuie să alergi la maraton; uneori putin streching, schimbarea camerei, a ferestrei pe care privești sau o scurtă plimbare ar putea fi tot ceea ce ai nevoie. Un aspect important este ca mișcarea să facă parte din rutina ta zilnică; împreună cu alte beneficii, mișcarea îți va da un boost de energie și va crește capacitatea de concentrare.


Gestionarea emoțiilor și abilitățile de tolerare a stresului susțin echilibrul emoțional. Echilibrul emoțional înseamnă să identifici și să conștientizezi emoția, și să reușești să faci acțiunile necesare pentru a gestiona situația. De exemplu, emoțiile pot fi eliberate prin activități precum yoga, exerciții de respirație, dans etc. Viața nu constă doar din momente de fericire și bucurie, ci și din momente triste, pline de frică și de durere. Toleranța la stres înseamnă să accepți disconfortul și să înveți să gestionezi durerea. Asta crește capacitatea de coping și te scoate din senzația că nu poti schimba situația.


Cu drag,

Cristina Colipcă

Psihoterapeut în formare Voluntar Gamma Health Project


Bibliografie:

TheLifeCo: Holistic Wellbeing - ”Emotional Balance: How can we Balance Our Emotions When We are Stressed?”. Articolul original, în limba engleză, poate fi accesat de aici


Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii Gamma Health Project!



Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page