top of page

Dragostea adevarată nu vine la tine, ci e în tine

“Dragostea adevarată nu vine la tine, ci e în tine.“ – Julia Roberts


Norma socială tradițională ne spune că pentru a fi fericiți cu adevărat, avem nevoie de un partener. Așadar, am învățat că trebuie să ne construim viața în jurul scopului de a găsi acel partener perfect pentru noi și o facem mai mult sau mai puțin conștient. Și odată cu găsirea partenerului ne așteptăm ca relația să meargă ca în povești sau filme și că vom fi fericiți până la adânci bătrâneți. Să fie asta oare rețeta pentru împlinirea individuală? Ne simțim împliniți doar când suntem într-o relație? Aceasta este viziunea tradiționalistă asupra relației de dragoste.


Dacă unii dintre noi se simt „altfel” în relația pe care o avem, nici nu știm ce să facem, ce putem repara pentru că până la urmă am urmat pașii din rețeta tradițională de succes? De ce ne simțim altfel? De ce nu suntem împliniți sau fericiți? Să fie oare pentru că am învățat să ne uităm la dragoste ca fiind proiectată pentru satisfacția noastră personală, iar modul în care ne raportăm la relație să fie unul învățat de la ce vedem în jurul nostru sau în filme?



Viziunea tradiționalistă care are în focus menținerea relației zice că trebuie să ne încântăm partenerul, să avem grijă ca nu cumva să plece de lângă noi. Dar, în acest proces, mulți oameni se transformă într-o persoană diferită și, de cele mai multe ori, în cineva care de fapt nici nu își doresc. Mai mult, în relațiile tradiționale, oamenii sunt atât de preocupați să îi facă pe plac partenerului, încât ajung să-și reprime propriile instincte, sentimente, dorințe, aspirații și chiar temeri și gânduri.


Parcă simțim cu toții că ceea ce ne spun normele sociale tradiționale nu se mai potrivește cu realitatea zilelor noastre. Și astfel au început sa apară diverse curente alternative care să ne ofere viziuni ale împlinirii personale (sau de ce nu, ale fericirii personale), iar o tendință emergentă este perspectiva relației conștiente.


Multe relații romantice actuale încep ca o aventură, ca o modalitate de a te distra, dar mai devreme sau mai târziu, majoritatea dintre noi ajung să caute ceva mai mult, pentru că distracția nu ne mai este suficientă. Într-o relație conștientă, ambele persoane se simt angajate una cu cealalată cu scopul creșterii, atât la nivel personal, cât și la nivel de relație, iar când două persoane se unesc cu intenția de a crește împreună, relația va avansa spre ceva mult mai mare decât mulțumirea personală. Va deveni o călătorie fascinantă a evoluției, unde ambii parteneri au posibilitatea de a crește individual, în loc să renunțe la propriile nevoi pentru a face altora pe plac.


Și cum facem ca relația noastră sa fie una conștientă?

Relația conștientă se dezvoltă atunci cand îți cunoști spațiul interior atât de bine încât nu-i mai ceri celuilalt să aibă grijă de acest spațiul interior, îi ceri să aibă grijă de-al lui în primul rând. Și de aici, fiind amândoi responsabili de bateriile interne, apar resurse de construire a unui spațiu interior diferit destinat relației.


Un alt aspect important al relațiilor conștiente este trăirea în momentul prezent, conștienți fiind de ce se întâmplă cu partenerul sau relația și folosirea crizelor și tensiunilor din relație ca trambuline pentru a o întări. Viziunea tradiționalistă ne spune să evităm tensiunile și conflictele pentru că degradează relația, dar tocmai ele aduc oportunitățile propice evoluției personale și relaționale, atunci când sunt gestionate într-un mod sănătos. Și deseori, într-o relație, rănile trecutului personal sunt scoase la lumină, iar viziunea tradiționalistă, ne spune că un partener ar trebui să compenseze neajunsurile celuilalt, să umple spațiile lui goale și să-i ofere fericirea și dragostea care îi lipseau. Dar, în acest fel, pe termen lung relația devine nefuncțională pentru că doar noi înșine suntem responsabili de înțelegerea și vindecarea spațiului nostru personal. Cum putem cere altuia să cunoască și să aibă grijă de ceva care e doar în mintea noastră, de experiențe pe care doar noi le cunoaștem sau le oferim o anumită semnificație? Cum le putem cere să poarte “ochelarii” proprii de a vedea și interpreta realitatea? Cum îi cedam puterea noastră interioară? Știu, e mai ușor să zicem „Ai tu grijă de mine” pentru că eu nu știu cum sau nu mă pricep. Dar cine e cu adevărat responsabil pentru noi și fericirea noastra, noi înșine sau partenerul?


A trăi conștient înseamnă să ne asumăm responsabilitatea pentru propriile sentimente, credințe și mod de a vedea lumea și de a ne asuma puterea vindecării și evoluției noastre personale. A iubi înseamnă a accepta, a fi prezent și a fi vulnerabil, iar manifestarea iubirii într-o relație conștientă înseamnă cu adevărat evoluție și împlinire.


Să nu tratăm dragostea ca o destinație, ci ca o călătorie și o explorare!


Cu drag,

Exploratorul relațional Simona Bordeanu

Psihoterapeut în formare

Voluntar Gamma Health Project



Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii Gamma Health Project!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page