top of page

Importanța angajamentului în relațiile romantice

Construirea și păstrarea unui angajament este un aspect important al oricărei relații romantice pe termen lung. Dincolo de tehnici, este important să aveți în vedere pregătirea ta (și a partenerului tău) pentru angajament. Este un moment bun pentru tine să ai o relație serioasă? Iubita sau iubitul tău este pregătit pentru un angajament pe termen lung? Asemenea considerente pot avea un impact atât asupra direcției, cât și asupra calității relației viitoare. Cel puțin, asta indică cercetarile.


În timp ce dinamica angajamentului relației are o istorie mai lungă de studiu în științele sociale, evaluarea disponibilității și interesul unui individ pentru un astfel de angajament a fost mai recent investigată de Agnew, Hadden și Tan (2019). Observând că a existat o lipsă de evaluare specifică cu privire la o astfel de "pregătire pentru angajament", echipa a elaborat mai întâi un chestionar pentru a evalua gradul în care oamenii s-au considerat motivați și interesați de o relație angajată.


Mai exact, chestionarul a analizat următoarele:

  • Dacă persoana se simte în general pregătită să fie într-o relație angajată.

  • Dacă au fost deschiși la un astfel de angajament, luând în considerare toți factorii din viața lor în prezent.

  • Dacă momentul a fost potrivit pentru aceștia să se angajeze într-o relație.

  • Daca consideră relația angajată ca fiind un lucru bun pentru ei înșiși.

  • Dacă au fost receptivi în general să vadă indiciile unei relații angajate.

Agnew, Hadden și Tan (2019) au explorat apoi legătura dintre pregătirea pentru angajament a oamenilor și alte rezultate ale relațiilor:


În studiul 1, cercetătorii au descoperit că disponibilitatea pentru o relație a prezis nivelul oamenilor de auto-dezvăluire în relație. Cu cât o persoană este mai pregătită pentru un angajament, cu atât au fost mai multe împărtășiri despre sine cu un partener. De asemenea, dacă sunt deja într-o relație satisfăcătoare, au fost mai predispuși să se adapteze/acomodeze la partenerul lor decât persoanele care erau mai puțin pregătite pentru un astfel de angajament.


În studiul 2, cercetătorii au descoperit că o pregătire mai mare de angajamentului a fost asociată, două luni mai târziu, cu o creștere efectiv mai mare a angajamentului real într-o relație. În esență, cei care sunt gata să se angajeze pentru un partener lucrează activ și la construirea acestui angajament.


Studiul 3 a constat într-o procedură de jurnal, în care persoanele au notat observații zilnice cu privire la comportamentele lor în relațiile existente. Iată din nou, o pregătire mai mare a angajamentului a fost asociată cu o mai mare intimitate și comportamente de dezvăluire de sine. De asemenea, aici, din nou, persoanele care erau mai concentrate pe angajament aveau, de asemenea, mai multe șanse să se sacrifice pentru binele partenerului și pentru relația respectivă.


În studiul 4, cercetătorii au analizat legătura dintre pregătirea angajamentului și parasirea unei relații romantice. Rezultatele au indicat că cei cu un nivel mai scăzut de pregătire au avut mai multe șanse să își încheie relația șapte luni mai târziu. În schimb, cei cu pregătire ridicată la angajament au avut tendința de a-și păstra relațiile existente, mai ales atunci când aceste relații erau satisfăcătoare.


Articol original: Jeremy Nicholson M.S.W., Ph.D. - ”Study: When Partners Are Ready for a Committed Relationship. The importance of commitment readiness in romantic relationships.”


Cu drag,

Simona Bordeanu

Psihoterapeut în formare

Voluntar Gamma Health Project


Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii Gamma Health Project!



Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page