Angajamentul - ”acoperișul relației”
În cuplu, un bun indicator al succesului și armoniei, îl reprezintă gradul de angajament, adică procentul de implicare activă a partenerilor în bunul mers al relației. Atitudinea celor doi în fața nemulțumirilor reciproce, în fața conflictelor și a frustrărilor personale este cea care desparte sau apropie.
Dincolo de reprezentarea materială (verighete + certificat de căsătorie), angajamentul este o necesitate profundă pentru binele unei relații de cuplu, înseamnă ”a face ceva pentru”. Angajamentul este asemenea unui ”acoperiș”, acțiunile pe care vă angajați să le faceți consolidează relația voastră și creează siguranță.
În societatea de azi, multe cupluri consideră legalizarea relației lor ca o îngrădire, preferând o relație de parteneriat. Oricum ar fi, această parte a triunghiului dragostei nu trebuie să lipsească dintr-o relație, legalizată sau nu.
Este important ca înainte să vă luați angajamente în cuplu, să discutați despre nevoile și cerințele voastre, să vă cercetați sincer pe voi înșivă dacă le puteți respecta. Relația va fi cu atât mai întărită cu cât veți negocia mai profund cererile fiecăruia, regulile și principiile după care vreți să vă trăiți viața în doi. Nu lăsați prescripții rigide și reguli depășite să vă hotărască drumul. Adaptați și personalizați totul în funcție de nevoile și scopurile voastre, asumați-vă astfel responsabilitatea deplină pentru viața voastră. Flexibilitatea de a ajusta, regla sau chiar schimba regulile la nevoie și arta compromisului vor aduce mari beneficii relației voastre.
Deci, după cum spuneam, decizia de a fi într-o relație și angajamentul pentru a fi împreună cu cealaltă persoană va ridica niște întrebări prin care vă puteți verifica implicarea, dacă vă răspundeți cu sinceritate:
Îmi doresc ca relația (căsătoria) mea să reziste în ciuda dificultăților care ar putea apărea?
Relația (căsătoria) mea este mai importantă pentru mine decât majoritatea celorlalte aspect din viața mea?
Merită efortul să renunț la ceva în favoarea partenerului meu?
Mă simt bine când renunț la ceva pentru partenerul meu?
În partea opusă sunt și câteva indicii care arată un angajament mai scăzut:
Te atașezi ușor dar îți pierzi interesul la fel de repede?
Ai trecut prin multe relații de scurtă durată?
Ți se pare că faci, fără să-ți dai seama, lucruri ca să-ți sabotezi ”relațiile bune”?
Cauți mereu o cale de scăpare când dai de puțină plictiseală?
În cazul acesta, un psihoterapeut te poate ajuta să descoperi programele inconștiente care îți condiționează răspunsurile comportamentale disfuncționale. Un instrument benefic pentru a vă putea respecta angajamentele pe care vi le-ați făcut este arta compromisului. Nu amânați și nu evitați subiectele cu adevărat importante până când e prea târziu și se declanșează sub formă de conflict. În loc să vă revendicați dreptatea, poziționați-vă de aceeași parte a baricadei, voi împreună și problema de cealaltă parte. Faceți echipă și găsiți soluții în loc să obțineți victorii separate (ceea ce va eroda relația), obțineți victoria ca și cuplu. Nu țineți scorul, veți pierde amândoi. Angajamentele se pot transforma în instrumente de manipulare, declanșând o luptă de putere și de căutare a vinovatului. Reproșurile apar din păcate tocmai din nerespectarea acelor angajamente care au fost făcute urmărindu-se un profit oarecare și nu bunăstarea ambilor parteneri și a relației de cuplu în același timp.
Decizia de a iubi este o decizie pentru fiecare zi a vieții voastre, o alegere asumată și responsabilă a partenerilor, după ce s-au pus de acord asupra angajamentului pe care sunt dispuși să și-l ofere.
Voi hotărâți ce fel de” acoperiș” veți pune deasupra relației voastre, e necesar doar să fie sigur și potrivit pentru amândoi.
Cu drag,
Alina Raveica
Psihoterapeut în formare
Voluntar Gamma Health Project
Bibliografie: ”Săgeata lui Cupidon”, Robert Stenberg
Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii Gamma Health Project!