top of page

Ziua Voluntarului GAMMA: Frânturi de intimitate din universul meu

Primind cu drag provocarea de a scrie un material despre intimitate, am reflectat atent la ceea ce inseamna acest concept pentru mine si am ajuns la concluzia ca, intr-o definitie simpla si foarte generala, intimitatea este sentimentul dintr-o relaţie care promovează apropierea, legătura, uniunea dintre doua fiinte. Ca si pentru orice alt tip de traire emotionala desigur, semnificatia personala este ceea ce da valoare si sens aspectului luat in discutie.

Si totusi ce creeaza intimitate intr-o relatie?

Intimitatea o poti regasi intr-o privire, intr-un suras, intr-o imbratisare sau intr-o conversatie.

Nu stiu daca e ceva foarte simplu sau foarte complex, dar pentru mine e o traire intens de autentica si greu de exprimat in cuvinte. E ceva de simtit, experimentat si poate veni numai atunci cand ai lasat garda jos, cand te-ai dezgolit de reprosuri, vinovatie, regrete, frici. Altfel spus, atunci cand sufletul isi deschide larg usa ferecata, cand trairea biruie ratiunea, cand vulnerabilitatea este expusa si totusi rana nu ustura, nu doare, nu apasa, partenerii din relatie ajung la intimitate, ei impartasesc sau co-creeaza semnificatii, iar actiunile lor sunt coordonate, conducand la sentimente de siguranta, deschidere, impartasire, sprijin si suport emotional.


Da stiu, veti zice: usor de spus, greu de facut!!! Viata noastra in general e agitata, desi tehnologia a avansat, omenirea pare ca este intr-o continuua criza de timp si totusi, dincolo de acest tumult, merita sa redescoperim in noi insine esenta fiintei umane: capacitatea noastra de a experimenta trairi, emotii si sentimente autentice zi de zi.

Pentru mine, trairea unor momente de intimitate si emotie calda de implinire si recunostinta nu se reduce doar la cuplu.

Franturi de intimitate in universul meu: bebelus lipit de pielea mamei, degete fine de adolescenta petrecute prin parul ravasit al primului baiat sarutat, imbratisare tandra din partea omului iubit, privire blanda de mama pentru copilul ei poznas, bunic inlacrimat la ziua de nastere a nepotului, pisica pufoasa ce toarce in poala stapanului, ochi plini de speranta la regasire dupa o absenta indelungata, dorinta arzatoare in noapte, suflete pereche tinandu-se de mana.

Aceste imagini simple creeaza pentru mine o parte din bucuria vietii, ele sunt aranjate frumos in sufletul meu si ori de cate ori am nevoie, deschid colectia mea de momente intime, sau o imbogatesc cu alte trairi, acordandu-i aceeasi atentie pe care un colectionar pretentios o ofera agoniselii sale de-o viata.

Din orice unghi am privi intimitatea ea este prezenta in viata noastra, dar uneori, poate prea grabiti ratam clipa, momentul, visam la ceva mai mult, gandim ca vom mai avea prilejuri, ca apusul misterios si rasaritul revigorant ne vor insoti mereu. Schimband un pic registrul si amintindu-mi de contextul actual imi pun niste intrebari: Se va modifica intimitatea in viata noastra? Vom avea reguli care sa sa ne tina la distanta mult timp? Poate ca acestea sunt si unele dintre intrebarile noastre? Putem accepta si ne putem modela in functie de aceste schimbari? E totusi realitatea noastra individuala cea care da masura unui act de intimitate?

Eu as risca sa raspund ca da. Este posibil, ca acum, dupa o noua etapa in care am intrat cu totii, fortati de imprejurari, sa ajungem sa pretuim mai mult ceea ce altadata nu valorizam suficient. Cu siguranta castigam mai mult la doua dimensiuni ale manifestarilor noastre de zi cu zi: autenticitate si constientizare.


Sa pastram in interiorul nostru gandul ca: adevarata calatorie spre descoperire nu consta in gasirea de noi teritorii, ci in schimbarea perspectivei. Poate ca aici e o cheie de descifrare a multor provocari din viata noastra.


Cu pretuire pentru fiecare dintre voi,

Irina Iosipescu

Psihoterapeut in formare

Voluntar Gamma Health Project


Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii Gamma Health Project!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page