top of page

Dragoste vs co-dependenta

"Prin ce se deosebește dragostea de dependența față de o persoană?

  1. Dragostea dăruiește în modul cel mai practic și simplu o bucurie lină, netulburată. În co-dependență, permanent clipele de euforie alternează cu cele de suferință.

  2. Dragostea îl satură pe om. Omul co-dependent este nesăturabil: dependentul este asemenea unui butoi găurit în care, indiferent cât bine și dragoste ai turna, lui îi este totdeauna prea puțin.

  3. Atunci când iubim cu adevărat, principala noastră dorință este ca omul iubit să fie fericit. În cazul co-dependenței, singura dorință este ca „cel iubit” de noi să ne aparțină.

  4. Atunci când iubește cu adevărat, omul are încredere în sine. Când ne aflăm în stare de co-dependență, întreaga noastră stare generală se întemeiază pe atitudinea pe care „cel iubit” o are față de noi și de aceea suntem permanent ocupați să controlăm ceea ce spune sau face el în legătură cu noi.

  5. Încrederea este caracteristică dragostei. Caracteristicile co-dependenței sunt invidia și frica de a nu-și pierde „comoara”.

  6. Dragostea lasă libertate celui iubit. Co-dependența îl determină pe dependent să fie salvatorul „celui iubit”:

  7. Omului care iubește îi este bine și în singurătate, și în doi. Omului aflat în co-dependență îi este greu de unul singur, dorește să fie mereu în apropierea obiectului dependenței sale, chiar și când se află în conflict cu el.

  8. De regulă, dragostea este reciprocă. Co-dependența este univocă.

  9. Dragostea nu împiedică continuarea vechilor relații de prietenie. Dependența duce la restrângerea comunicării cu vechii prieteni.

  10. În dragoste, omul crește, înflorește, se umple de viață, se dezvoltă. În co-dependență, se împotmolește din mers, stagnează în dezvoltare sau se degradează.

  11. Omul care a iubit cu adevărat, în cazul unei despărțiri, își păstrează încrederea în sine și simțul propriei sale valori. Omul aflat în dependență, în cazul unei despărțiri, cade în depresie, cade pradă gândurilor care îi spun că nu e bun.

  12. Omul care a iubit, în cazul unei despărțiri, păstrează simțăminte de prietenie cu cel pe care l-a iubit. Omul aflat în co-dependență se lasă pradă gândurilor rele legate de persoana de care a fost dependent."

Dmitry Semenik

Îndemn la curaj,

Ancuța Dobreanu.

Consilier de tineret „Change the Story! Schimbarea vine de la TINEri!”

Gamma Projects&Research by Gamma Institute

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page