top of page

Puterea de a ma cunoaste


Si marele luptator O-Nami si-a inteles puterea numelui sau… Cum a facut asta?


“Un luptator pe nume O-Nami, “Marile valuri”, era extrem de puternic… Dar aceasta forta este posibila numai atunci cand valul stie ca e un val dintr-un ocean mare, infinit. Daca valul uita acest lucru, atunci e foarte slab. Iar „puterea” noastra de a uita e fantastica. Memoria noastra este foarte micuta, extrem de uituca. Uitam intruna. Uitam foarte usor ceea ce este evident. Uitam foarte usor ceea ce este foarte aproape. Uitam foarte usor ceea ce e mereu disponibil.

Tii minte ca respiri? Iti amintesti de respiratie doar atunci cand ai o problema – o raceala ceva. De asta oamenii isi aduc aminte de Dumnezeu numai atunci cand au necazuri; altfel, cine isi aduce aminte? Si Dumnezeu e mai aproape decat respiratia, e mai aproape decat esti tu de tine insuti. Insa uiti.

Ai observat un lucru? Daca n-ai ceva, iti aduci aminte de acel ceva. Cand il ai, uiti de el, il consideri de la sine inteles. Pentru ca Dumnezeu nu poate fi pierdut, e foarte greu sa-l tii minte. Oamenii il tin minte pe Dumnezeu numai foarte rar. Este foarte greu sa tii ceva de care n-ai fost despartit niciodata, care este cu tine, in tine, in jurul tau.

Pestele din ocean uita de ocean. Daca e aruncat pe tarm, in nisipul fierbinte, atunci pestele isi aduce aminte de ocean. Dar din Dumnezeu n-ai cum sa fii aruncat, el nu are tarm – Dumnezeu e un ocean netarmuit. Iar tu esti ca un peste, ca un val. Tu esti exact ca Dumnezeu; natura ta si natura lui Dumnezeu sunt la fel.

Asta e intelesul simbolic al alegerii numelui din aceasta poveste.” (Osho, 1999, pag 46)


Ti-ai pus si tu intrebarea ce sa faci cu puterea? Uneori poti contempla asta. Poate chiar azi!


Cu drag, psihoterapeut principal Diana Ciubotaru

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page