top of page

Care este rolul cu care te „îmbraci”? Sau un îndemn spre conștientizare


A reînceput școala. Elevii s-au întors în sălile de clasă și s-au „îmbrăcat” cu rolurile pe care le-au avut în anul precedent. Sau nu. Schimbarea mediului școlar sau unele experiențe avute în perioada vacanței pot modifica și „îmbrăcămintea” purtată. Efectiv, îți este oferită oportunitatea de a te „dezbrăca” de rolul avut în anul anterior și de a te „îmbrăca” cu ce vrei tu să devii sau cu cine vor ei să fii. Dar oare tu vrei să fii cine îți spun ei că ești?

Hai să facem un exercițiu de imaginație. Imaginează-ți că la intrarea în școala ta se află un vestiar unde se află toate hainele, toate rolurile elevilor. Haina este creată dintr-un material foarte dur: etichetele pe care ceilalți ți le oferă, fie ei copii, profesori sau părinți. Buzunarele ei sunt create din notele pe care tu le-ai obținut de-a lungul timpului și părerile celorlalți despre ele, nasturii din statutul tău social și al părinților tăi, iar gluga din stima ta de sine, sub care te ascunzi de câte ori mai primești câte o replică menită să te afunde în tristețe.

Îți iei haine de la vestiar și intri cu ea în clasă. Ceilalți te recunosc și se comportă cu tine conform ei. Puțini sunt cei care își dau seama că e doar o haină și sub ea te ascunzi tu... Da, da, tu cel care nu știi că ai putea oricând să te dezbraci de ea... încă!

Dar astăzi parcă e altfel. Te așezi în bancă, privești în jur și deodată un șir de gânduri năvălesc asupra ta: Cum ar fi dacă într-o zi aș lua o altă haină? Și dacă e așa, înseamnă că aș putea să o schimb... Sau să o dau jos! Începi să simți cum prinzi curaj, dar te uiți în jur și-i vezi pe toți că-și poartă hainele lor, fiind fiecare în rolul lui de agresor, victimă sau martor, și te cuprinde teama. Un fior rece de îngrijorare te cuprinde, dar primul simțământ, acela de curaj revine cu putere și-ți zice: Stai puțin! Eu nu sunt doar atât! Nu sunt doar un maldăr de note, nu sunt doar un statut, nu sunt doar o etichetă!

Cu toată forța, dai gluga jos, rupi nasturii și arunci haina! Ceilalți se uită la tine, rămân șocați pentru câteva clipe și încep să se întrebe ce s-ar întâmpla dacă ar face același lucru. Unii se retrag, alții rămân cu tine și fac același lucru. Cum te simți acum?

Te provoc, deci: Dă jos haina! Ieși din rolul în care ești! Și bucură-te de tine!


Îndemn la curaj,

Ancuța Dobreanu.

Consilier de tineret „Change the Story! Schimbarea vine de la TINEri!”

Gamma Projects&Research by Gamma Institute


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page