top of page

Metoda celor 7 pasi in a deveni asertiv

Fiindca se aproprie anul scolar si poate multi dintre voi v-ati propus sa legati prietenii cu noii colegi sau sa rezolvati chestiuni in propiile prietenii, mi-am propus sa va vorbesc despre asertivitate sau mai degraba de abilitatea de a fi asertiv care se invata, se educa, cred eu, se experimenteaza o viata intreaga. A fi asertiv este un proces, cere practica si are ca obiect o relatie cu un obiectiv comun, se refera la o comunicare eficienta, a avea relatii de lunga durata sau parteneriate.

Ce se intampla cand dobanditi aceasta abilitate: deveniti mai capabili sa comunicati clar, sa va ocupati in mod independent de conflicte daca ele apar, dobanditi incredere si putere personala sa rezistati la presiunea venita din partea colegilor. Este una dintre abilitatile cu care puteti sa faceti fata fenomenului de bullying atat de prezent in scoala romaneasca, din pacate.

Cuvantul Asertiv este de fapt un acronim, fiecare litera desemnand un comportament pe care ai nevoie sa-l practici pentru ca doar asa vei avea rezultate, De fapt va propun o metoda, Metoda celor 7 pasi in a invata sa fiti asertivi. Sa explicam ce desemneaza fiecare litera in parte:


A: atentie la cel cu care vorbesti, in sensul de a intelege ceea ce se vorbeste

S: situatia in care te afli in sensul de contextul in care te gasesti

E: emotia pe care o traiesti vis a vis de ceea ce auzi si de situatie

R: reactia comportamentala pe care o ai in sensul de actiune

T: testeaza ceea ce ai inteles si vino cu o solutie, cere colegului tau parerea

I: implica-te in sensul de a da timp relatiei de calitate pe care vrei sa o creezi

V: valorizare in sensul sa multumesti colegului tau pentru timp, pentru convorbire, sa ai o atitudine de recunoastere pentru ajutorul primit. Ceea ce iti propun este sa exersezi in ritmul tau, in situatiile de viata personala, in contextul scolii, aceste comportamente pentru o comunicare clara si constienta.


Cu pretuire,

Marcela Todericiu

Psihoterapeut sistemic de cuplu și familie în formare

By Gamma Institute

Scoala sistemica de Formare by Gamma Institute

https://www.scoalasistemica.ro/news/visezi-sa-devii-psihoterapeut-poti-c...



Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page