top of page

Abilitatile de baza ale ascultarii reflexive





Folositi abilitatea comunicationala numita ascultare reflexiva pentru a va ajuta copilul sa invete sa isi exprime sentimentele. Urmati reperele de mai jos in momentul in care copilul incepe sa isi impartaseasca sentimentele cu dumneavoastra:

  1. Acceptati si respectati toate sentimentele copilului. Realizati acest lucru ascultand copilul in liniste, cu atentie, fara sa il judecati. Se subintelege ca nu trebuie sa ii acceptati toate actiunile sau comportamentele, doar sentimentele. Poate sa va spuna cat de nervos este pe fratele lui, dar nu are voie sa isi manifeste aceasta furie tachinandu-l sau lovindu-l.

  2. Demonstrati-i ca ascultati ceea ce va spune. Atentia dumneavoastra totala recompenseaza copilul pentru ca va impartaseste ideile si sentimentele. Opriti-va din ceea ce faceti, intoarceti-va catre copil, mentineti contactul vizual si ascultati cu atentie. De asemenea, demonstrati-i ca sunteti atent aproband din cap si spunand din cand in cand: “da…umm..inteleg…”

  3. Spuneti copilului ce ati auzit ca a spus si ce credeti ca simte. Ocazional sumarizati sau reformulati esenta a ceea ce va spune copilul, atat sentimentele, cat si situatia care pare sa fi cauzat sentimentele respective. Nu este suficient numai sa ascultam si sa intelegem. Trebuie si sa reflectam in cuvinte ceea ce ne spune, ceea ce gandeste si ceea ce se simte. Aceasta inseamna ascultarea dvs. reflexiva, o abilitate care are nevoie de mult exercitiu pentru a se dezvolta.

Incercati sa nu repetati mot-a-mot cuvintele copilului. Folositi sinonime pentru a surprinde acelasi inteles si aceleasi sentimente. De exemplu, spuneti-i copilului dumneavoastra de 3 ani care este dezamagit:”Te-ai simtit rau (sentimentul) pentru ca nu ai putut sa mergi cu tata (situatia)…”. Se poate ca fiul/fiica dumneavoastra sa rosteasca lucruri care vi se par deosebit de deranjante sau amenintatoare. De exemplu, poate spune: “La scoala nimeni nu ma place!”. Trageti aer in piept si nu va lasati coplesit de un val de vina sau de ingrijorare pe masura ce ascultati si reflectati ceea ce va spune copilul. Fiti un parinte care ajuta si incurajati copilul sa-si exprime sentimentele indiferent de natura lor. Are nevoie de ajutorul dumneavoastra. Daca veti fi un receptor si o oglinda eficienta pentru copil, il ajutati sa faca fata sentimentelor sale si sa ia decizii mai bune decat propria persoana.

De multe ori copiii exagereaza atat sentimentele negative, cat si situatiile neplacute din spatele acelor sentimente. Ajutati-va copilul sa-si inteleaga si sa-si clarifice sentimentele si sa si le descrie folosind ascultarea reflexiva. Totusi, nu ii spuneti ca exagereaza, pentru ca acest lucru ii va scadea dorinta de a va mai impartasi si alte sentimente.


SOS Ajutor pentru parinti – Lynn Clark


Cu drag psihoterapeut Diana Ciubotaru

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

https://www.gammaclinic-psychology.ro/specialisti

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page