top of page

3 reguli „simple” pentru o relație de cuplu sănătoasă



Te-ai întrebat vreodată cum fac ceilalți de reușesc să își mențină relațiile pe timp îndelungat și să se bucure de lucrul acesta? Iată câteva lucruri care mențin o relație de cuplu sănătoasă (observate în cadrul diverselor procese terapeutice de cuplu și familie):

  1. Fă în fiecare zi ceva pentru relația ta. Fie că ai început recent o relație sau ești căsătorit(ă) de peste 20 de ani, amintește-ți să faci măcar un lucru mic pentru relația ta în fiecare zi. Poate fi un gest romantic, o atingere, un sărut atunci când vă despărțiți dimineața, o apreciere sau o încurajare, un compliment sau lucrul acela pe care celălalt te-a rugat să îl faci încă de acum 2 zile. Orice gest e important pentru că el consolidează relația și îi reconectează (în iureșul cotidian) pe cei doi parteneri. Relațiile se construiesc, se reconstruiesc și se negociază continuu, iar lucrurile pe care fiecare partener le face pentru relația sa sunt dovezi ale disponibilității acestuia și a faptului că atât relația cât și celălalt este în continuare important și iubit. Dacă relația ta ar fi o floare, i-ai pune apă aproape în fiecare zi, nu? Iar dacă relația s-ar asemăna cu mașina pe care o conduci, n-ai uita să o alimentezi cu carburant sau să vezi ce se întâmplă cu plăcuțele de frână, nu? Concluzie: o relație se întreține cu atenție și disponibilitate.

  2. Amintește-ți (mai ales în criză) că ți-ai luat un partener, nu un adversar. De multe ori, mai ales într-un moment de conflict, avem impresia că relația s-a transformat dacă nu într-un ring de box, măcar într-un meci de tenis și că fiecare își tot aruncă diverse injurii și reproșuri, pornind de la Decebal și Traian și culminând cu mama-soacră sau copiii. Un fel de meci între „ai tăi” și „ai mei”. În acel moment, e important să îți amintești că sunteți amândoi în echipa „ai noștri” și că ți-ai ales ca partener de cuplu pe acel om care să te ajute să crești, să construiești (vezi mai sus) și mai ales un om pe care îl (o) iubești și nu vrei să îl vezi nefericit, chiar dacă nu reușiți fix în acel moment să ajungeți la o idee comună. Mai respirați puțin, dați un pic de timp să se detensioneze furia și astfel să reușiți să îl ascultați pe celălalt cu calm referitor la preferința sa pentru ... (completați linia punctată).

  3. Spune deschis ce simți și ce aștepți de la partenerul tău. Deseori aud de la oamenii care ajung să fie nemulțumiți de relația lor că partenerul „ar fi trebuit” să știe ce își doresc ei. Aceasta este o așteptare nerealistă care împiedică relațiile să evolueze. Chiar dacă relația este de durată, sau există senzația că vă citiți unul altuia gândurile, de fapt oamenii nu au această abilitate, iar dacă ai o așteptare pe care nu o transmiți celuilalt, e nesănătos să te superi că celălalt nu ți-a „ghicit” dorința. E ca și cum ai fi comandat de 10 ori de pe același magazin online și te aștepți ca a 11-a oară, comanda să vină singură, fără ca tu să faci ceva, iar dacă nu se întâmplă lucrul acela, să faci și o plângere la manager. (Sau poate ar fi trebuit să știe și ei?) Dacă pare că vorbesc mai mult despre femei, atunci cred că ar trebui restabilită situația și în ceea ce îi privește pe bărbați: fiți dispuși să împărtășiți ceea ce simțiți, ea nu va pleca dacă vă dați voie să plângeți în fața ei sau să fiți furioși că nu vă ies lucrurile așa cum le-ați planificat. Da-ți-i voie partenerei să vă ajute să vă exprimați emoțiile (uneori poate nici ție nu îți este foarte clar ce simți și acest lucru e valabil pentru amble sexe) și să facă parte din „echipa de rezolvare a problemei” (vezi mai sus).

Sunt multe alte aspecte care îmbunătățesc sau mențin relația de cuplu (poate ați remarcat că nu am spus mai nimic despre iubire, căreia îi vom dedica un articol distinct), dar cele de mai sus sunt esențiale pentru o relație sănătoasă.

Dacă simți că ai nevoie de mai mult ajutor în a restabili parteneriatul în relația de cuplu, te invit să ne contactezi.


Psiholog Madalina Belcescu

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page