top of page

Revoluție sau involuție sexuală?



Potrivit lui David Spiegelhalter, profesor la prestigioasa universitate Cambridge, oamenii întrețin din ce în ce mai puține relații intime, considerând smartphonul și serialele TV drept principale cauze. În anul 1990, cuplurile active sexual cu vârste cuprinse între 16 si 64 de ani făceau, în medie, sex de 5 ori pe luna. Frecvenţa a scăzut la patru contacte sexuale pe lună în 2000 şi la 3 în 2010. Spiegelhalter mai susține si că, dacă acest ritm se va menține, pana in 2030 oamenii nu vor mai face sex deloc. O statistică americană arată că peste 30 milioane de oameni căsătoriți nu întrețin deloc relații sexuale.

Dacă datele de mai sus nu ridică un semn de întrebare, ce ziceți de următoarea? Profesorul Henry Greely, director al unui centru destinat studiilor privind bioştiinţa din cadrul Universităţii Stanford, consideră că peste 20 de ani cei mai mulţi dintre copiii din ţările dezvoltate vor fi concepuţi în laborator şi nu în urma relaţiilor sexuale dintre parteneri şi sugerează chiar că procesul natural de concepţie va fi stigmatizat.

Pregătiți pentru cireașă? Savantul David Levy de la Universitatea din Maastricht a prezis că mariajele între oameni și roboți vor fi posibile până în anul 2050. De asemenea, alți specialiști susțin că vor exista prostituate roboți și că bordelurile din Amsterdam vor fi pline de astfel de mașinării, pe care le numesc niște „zei ai sexului”. Realitatea virutală devine tot mai realistă, fiind capabilă să imite și să îmbunătățească experiența sexului cu un partener uman. Acum, bărbații au posibilitatea să își cumpere femeia-android, care poate arăta exact așa cum vor ei. În viitor, vor putea interacționa cu ea și relația va fi una cât se poate de reală. Sex-roboții ne vor înlocui partenerii în următoarele zeci de ani.

Poate sunt genul mai conservator, dar cum ......(folosiți orice expresie, titlul o permite).... mea/meu am ajuns in situația asta? Înțeleg că stilul de viață debilitant, normele sociale aberante și tsunamiul tehnologic crează un mediu fertil pentru virusul stagnării sexuale, dar, măcar când se petrece minunea între două episoade pe Netflix, terminăm tot în plastic și diode?

Din păcate, asta pare a fi situația statistică. Nu mai avem chef de partenerii noștri. Pentru că suntem mai neatenți, mai distanți, mai reci și mai deconectați emoțional unii de alții decât în orice altă perioadă a existenței noastre, simțim mai puțină pasiune și romantism sexual. Altadată piatra de temelie a armoniei unui cuplu, pasiunea sexuală a parcurs drumul de la un mare tabu la un subiect desuet, potrivit doar pentru bancuri deocheate.

Ca să păstrez abordarea științifică, tot cercetările au arătat că sexul îmbunătățeste dispoziția afectivă, arde calorii, diminuează durerea, crește imunitatea, prelungește viața, reduce stressul și este crucial pentru relație pentru că stimulează secreția de oxitocină, care vă face să vă simțiți mai aproape și mai conectați cu partenerul. Cred că despre asta este vorba într-o relație și prognozele asupra viitorului aduc puțin a apocalipsă.

Așadar, cât mai am timp până mă va aștepta androida mea in ușă, cu mâinile în șold și cu bigudiuri pe circuite, cred că e important să acordăm subiectului sexualității toată atenția pe care o merită și îmi propun asta in urmatoarea serie de articole și workshopuri. Poate e timpul să o luăm de la ...rădăcină. Și dacă acesta e viitorul care ne așteaptă, voi avea și eu gestul meu de frondă: voi refuza in terapie cuplurile uman-android! Sîc

Cu speranță,

Psihoterapeut de familie și cuplu Adrian Stogrea

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page