top of page

”Și terapeuții e oameni...”

”Și terapeuții e oameni...” - Two hands clasped warmly, one in a brown sleeve, the other in blue. Green foliage in the background creates a serene, caring mood.

Titlul de mai sus e evident în cheie ironică, ce fel de oameni am fi dacă ne-am lua tot timpul în serios? Simțul umorului e un mecanism de coping care mie îmi este familiar și pe care în multe situații îl folosesc pentru beneficiul meu, dar și al clienților. Nu, nu trec peste emoțiile dureroase ale clienților cu o glumă, dar aleg cu grijă momentele când o situație poate deveni amuzantă... iar asta se întâmplă mai ales atunci când invit clientul să își imagineze ce va spune peste un an sau doi despre situația în care se află acum și care pare „imposibilă”.

 

În mod real, fără a face un studiu specific – deși poate că nu ar fi o idee rea – cred că simțul umorului e o trăsătură culturală. ”A face haz de necaz”, ”a face bășcălie” pare ( și este!) o modalitate de a face față unor evenimente care altfel ar crea suferințe intense și prelungite. De fapt, umorul aduce un pic de detașare, iar această distanțare de eveniment – fie că îl pot privi din afara lui, fie că mă proiectez în viitor, imaginându-mi cum va fi viața mea după ce acest eveniment a trecut – mă face să am mai multă claritate cu privire la ce am de făcut acum, dar și cu referire la ce simt și cum mă afectează această experiență.

 

Dar de la ce am pornit?

De la dorința de a sublinia, pentru ambele persoane aflate în cabinet, trăsătura aceasta a umanului și a paletei de emoții pe care o poate simți și clientul și „profesionistul”. Deci avem voie să simțim, atenție doar la cum reacționăm, cum interpretăm „simțirea”, cum o expunem. De aici pornisem cu șirul gândurilor, ajungând la a face o serie de recomandări.

 

Pentru clienți, cei care căutați ajutor terapeutic: nu îi mai puneți pe terapeuți pe un piedestal al ”reușitei” emoționale, profesionale sau de orice fel. Da, sunt profesioniști mai antrenați în a se uita la ei, în a înțelege ce simt și de ce simt, dar nu au toate lucrurile din viața lor rezolvate și nici nu au soluții magice la „problemele voastre”. Căutați un terapeut cu care să rezonați în modul în care vă uitați la lume, la viață, la ce înseamnă „reușită”, dar nu un terapeut care să vă fie model de bune practici. Așa ceva nu există. Viața voastră nu e în mâna terapeutului, e la voi. (Poate doar mâna voastră e în mâna terapeutului, atunci când el e capabil să vă țină de mână când treceți prin momente dificile.) Terapeutul e un însoțitor de drum, nu un guru care să  vă dea soluții rapide și rezolvări imediate.

 

Pentru terapeuți, cei ce oferiți ajutor: Nu aveți și nici nu trebuie să aveți soluții, disponibilitate și înțelegere pentru oricine, oricând, oriunde. Sunteți oameni, nu dumnezei. Și nu trebuie să fiți terapeuți la piață, la ședința cu părinți ai copilului sau în relație cu cineva care vă taie calea în trafic. Acolo puteți să nu fiți „zen”, aveți voie să fiți cumpărători, părinți sau conducători auto. Iar a fi terapeut în cabinet nu înseamnă să nu simțiți, să nu aveți voie să spuneți „nu știu” sau să trebuiască să aveți răspuns sau soluții la orice. Înseamnă să arăt vulnerabilitate (atunci când e cazul), să pun limite atunci când clientul le încalcă și să nu iau personal ceva ce recunosc ca fiind dintr-un mod nesănătos de acțiune. ( Ca să pot recunoaște ce e despre client, trebuie să fiu conștient de ce e al meu, ce îmi aparține și să delimitez reacțiile mele de cele ale persoanei din fața mea.) Dar reacțiile sunt firești...e ok să am o reacție, nu e ok să fiu reactiv. 😊 



Despre vulnerabilitatea terapeutică și rolurile pe care le jucăm în cabinet, vom mai discuta împreună la WPS 2025, dacă ești profesionist în domeniu. Participă la workshopul „Povești personale și autodezvăluirea în terapie” din cadrul Conferinței WPS 2025.


Nu te-ai înscris încă?

Contactează-ne la adresa de mail contact@gammainstitute.ro sau la numărul de telefon +40741 093 131 pentru mai multe detalii.


Iar dacă ești client în căutare de terapeut sau pur și simplu ești curios în legătură cu dezvoltarea ta personală, te invit să urmărești seria de workshopuri gratuite Love Life 2.0, unde o serie de terapeuți Gamma oferă tehnici valoroase și inspirație pentru momentele dificile. Și cine știe? Poate găsești un „om” potrivit pentru tine.

Cu drag,

Mădălina Belcescu

Psihoterapeut specialist de familie și cuplu

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

Comments


Featured Posts
Recent Posts
1/8
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
0741 093 131  IASI

Adresa:

700722 - Iasi, Jud. Iasi, Romania
Șos. Nicolina, nr. 1, bl. 928B, sc. A, et. 1, ap. 1,
interfon 01

© 2018  Clinica Gamma de Psihologie. 

               Sanatate si optimism



 

  • w-facebook
  • White Google+ Icon

Luni -  Vineri            8:00 am - 9:00 pm
Sambata                  9:00 am - 7:00 pm
Duminica                 Inchis

bottom of page